Milorad Ivanović Foto:Privatna arhiva

Glavni urednik BIRN-a Milorad Ivanović izjavio je da ta istraživačka mreža u svojoj analizi podataka iz državnog informacionog sistema Covid19 potvrdila podatak da su Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, mada se u toj bazi pominje brojka od čak 1008 žrtava.

BIRN je nedavno objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Gostujući u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S  Ivanović je objasnio da je ova istraživačka mreža krenula da istražuje kada su početkom maja primetili neslaganja u zvaničnoj statistici.

„Tada je zvanično u Nišu bilo 77 žrtava koronavirusa, a istovremeno je postojala zavnična informacija da je samo iz Gerotnološkomcentra u Nišu umrlo 52 paciijentata, kao da je iz Kruševačke bolnice u Niš prebačeno 30 najtežih pacijentata, koji su takođe umrli u KC Niš“ objasnio je Ivanović.

BIRN je, kako je naveo, tražio od Instituta Batut zvanično objašnjenje ovih neslaganja i potvrdu koliko je ljudi zaista umrlo od korone, ali su nakon isteka zakonskog roka dobili informaciju od 244 pacijenta za taj period, koliko je zvanično saopštavano javnosti.

“Imali smo uvid u državni informacioni sistem Covid19, gde se navodi broj od 1008 umrlih pacijenata. Radili smo analizu i našli da je od tog broja recimo 300 umrlih najpre bilo pozitivno pa negativno. Takođe, neki su umrli u kovid bolnicama, ali nije sigurno da li su bili zaraženi. Međutim, minimalan broj umrlih za koji smo mi utvrdili da su imali kovid je 632” istakao je Ivanović.

On je podsetio da je definicija Svetska zdravstvene organizacije (SZO) kaže da ako osoba ima kovid i pridruženu bolest, vodiće se da je umrla kao da je imala kovid, kao i da je predsednik države Aleksandar Vučić više puta izjavio da se kod nas u broj umrlih računaju svi i da Srbija neće kriti broj umrlih niti praviti bilokakve kalkulacije.

BIRN je, kako dodaje Ivanović, nakon svih saznanja tražio objašnjenje od Instituta Batut, koji je zadužen za te podatke.

Direktorka te institucije, prema njenim rečima, prvo je odbila razgovor, pa nakon insistiranje pristala na sastanak u društvu advokata, da bi na kraju i to odbila.

Pozivu da objasne razliku u ovoj statistici, kako je naveo, odbili su mnogobrojni predstavnici države od ministra zdravlja, savetnice premijera do pojedinih članova Kriznog štaba.

Komentarišući primedbe zašto je BIRN ovaj tekst objavio posle izbora, Ivanović je odgovorio da su u pitanju profesionalni razlozi jer su želeli da daju prliku nadležnim da objasne ove nelogičnosti, posebno jer su jednu od ključnih informacija dobili u subotu pre same izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare