Ivanka Popović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Za univerzitete je najopasnije da se njima manipuliše u političke svrhe, jer je to pogubno i pokazuje nepoštovanje prema instituciji. Naš zadatak je da obezbedimo da pojednici budu društveno angažovani, a da univerzitet ne bude iskorišćen u političke svrhe, rekla je bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

„Na univerzitetu nema bavljenja politikom, bavimo se stručnim pitanjima, ali svaki pojedinac ima obavezu i pravo da se bavi politikom. Ono što je problem kod osoba koje su na upravnim mestima na univerzitetima je što javnost ne razdvaja kada ta govore kao privatna lica, a kada u sklopu svoje funkcije“, rekla je Popović televiziji Insajder.

To što postoji utisak u javnosti da profesori sve manje govore, dodala je, nije zbog toga što oni nemaju mišljenje, već se u društvu može primetiti gubitak tolerancije za disonantna mišljenja.

„Mislim da su se profesori povukli svesno, zato što mišljenja koja nisu u saglasju sa opštom pričom često vode do defamacije ličnosti, koja kreće od blaćenja u sredstvima javnog informisanja, do mnogo gorih stvari“, kazala je Popović.

Kada je reč o tome koliko se u Srbiji ceni mišljenje najobrazovanijih, Popović smatra da se danas mnogi rukovode interesima, a ne nužno onim što struka kaže.

To često dovodi do odluka i rešenja koja nisu optimalna, ali moramo da snosimo posledice tih odluka. Verujem da bismo brže napredovali da se struka uvažava, a ovako svi procesi traju mnogo duže nego što bi moralo da bude, objašnjava Popović.

Govoreći o aktivnostima studenata u društvenim promenama, ona ukazuje da studenti danas žive drugačije nego pre. Studenti su osiromašeni i većina mora da radi dok studira.

Potpuno su zaokupljeni time kako da završe studije i obezbede egzistenciju, što ih čini malo ranjivim da krenu u društveni aganžman, jer to može da ugorzi druge aspekte njihovog života, rekla je Popović i dodala da za to ne može da ih krivi. Prema njenim rečima, rukovodeće strukturte treba da odrede šta su prioriteti.

„Zato mislim da je uloga dekana, profesora i svih članova akademske zajednice da pokazuju studentima ono što bi bio ispravan način, ali posebnu odgovornost imaju da sačuvaju integritet, što važi za sve institucije“, kazala je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar