Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Ivan Mrđen, novinar skoro pola veka, pisac, učitelj… Muž, otac, deda… Prijatelj, drugar, komšija… Beograđanin u svetu, svetski čovek u Beogradu… Zapamćen kao direktor NIP „Borba“, potom i NP „Vreme“, bio glavni i odgovorni urednik „Naše Borbe“, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Duge“, „Borbe“, „Danasa“, urednik „Blica nedelje“...

U „Omladinskim novinama“, „Borbi“ i posebno „Blicu“ pomogao na početku njihovih karijera desetinama danas poznatih urednika i novinara… Dobitnik Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu. Komentare za „Blic“ pisao neprekidno od 26. aprila 2004. do kraja aprila 2020. godine. Ukupno 4.950, sakupljenih u tri objavljene i četvrtu knjigu u pripremi.
Od danas, dnevni komentari Ivana Mrđena na nova.rs

“Kontrola snage”
Siguran sam da neće biti priveden ili procesuiran bilo ko od učesnika masovne tuče “najratobornijih frakcija navijača Partizana i Crvene zvezde”, upriličene pre šest dana oko 15 časova na potezu od Titovog muzeja do Prokopa, niti će biti evidentirani ranjeni i povređeni u ovom “sukobu, kao iz akcionih filmova, uz već uobičajenu pucnjavu”, kako su to izvestili neki, ovim
bandama naklonjeni mediji.

I u mirnija vremena takvi incidenti su ostajali na nivou jednokratnih informacija, možda i zbog nečega što mi je u avgustu prošle godine ispričao izvesni Nikola sa Kanarevog brda, prilično poznat u crveno-belom pogonu zajedničkog dilersko-policijskog preduzeća zvanog “navijači”, čime opravdavam stav da je reč o “upriličenom” okršaju.

“Zakažemo tuču, dogovor je po pedeset ljudi, bez utoka, oni pičke dovedu stopedeset, ali nismo ni mi naivni, pa i nas dođe stopedeset, oni naoružani, mi naoružani”, pričao je ovaj tridesetogodišnji rmpalija, da bi mi na pitanje “a zašto” jednostavno odgovorio: “Zbog kontrole snage”.

Nekako se poklopilo da smo u minulih šest večeri imali svojevrsnu “kontrolu snage”, ali između ogorčenih i nezadovoljnih građana po terasama i organizovanih pripadnika “tog nekog udruženja mladih ili tako nekog”, kako ih je u nedelju uveče nazvao predsednik svega ovoga.

Za sada, po mojoj proceni, “koncert u osam i pet” ubedljivo vodi protiv “razglasa u pola devet” i upravo zbog snage sve brojnijih, konačno probuđenih građana nije dobro da se priča svede na “upriličenu tuču”. Nije to taj nivo!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare