Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako čak trećina građana Srbije ne veruje, ili ima ozbiljne sumnje u postojanje pandemije COVID-19, ogromna većina građana misli da će ova zdravstvena kriza imati ozbiljne ekonomske posledice, dok trećina ispitanih smatra da je pandemija praćena opadanjem nivoa demokratije u Srbiji. Ovo je pokazalo istraživanje javnog mnjenja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koje je sprovedeno tokom oktobra 2020. godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da je društvo podeljeno po pitanju mera koje su preduzete u odnosu na pandemiju COVID-19, kao i načina na koji nadležne institucije reaguju na ovu zdravstvenu krizu. Građani su iskazali najveće poverenje u zdravstveni sistem, dok je poverenje u predsednika Republike kao i u Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovištva od zarazne bolesti COVID-19 skoro podeljeno.

Ove podele su posledica lošeg informisanja građana o toku i posledicama pandemije i čestih kontradiktornih poruka koje upućuju Krizni štab i organi vlasti. Kako je pokazalo istraživanje, upravo to je jedan od najvećih problema rukovođenja pandemijom. Najveći broj ispitanih građana smatra da je za bolje upravljanje pandemijom neophodno bolje informisanje, strožije kažnjavanje zbog nepoštovanja mera i bolja organizacija.

Trećina građana Srbije veruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji, a od tog broja, 29,3% smatra da je došlo do erozije demokratije, približno isti procenat smatra da su odluke nadležnih institucija ugrozile demokratiju, dok skoro četvrtina smatra da je sva vlast u rukama jednog čoveka.

Gotovo 70% građana smatra da je Kina dala najveću finansijsku i humanitarnu pomoć za vreme pandemije. Iako i dalje nije poznato koliki je iznos kineske pomoći, procenjuje se da je Evropska unija bila ta koja je najviše pomogla Srbiju u borbi protiv korone. Kina je ipak u očima građana ubedljivo na prvom mestu, što je rezultat obimne propagande koju je vlast sprovela tokom pandemije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar