Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Evidencija aktivnih predmeta tužilaštava prema redakcijama i oštećenim novinarima u periodu od 2017. do sredine decembra 2020. godine pokazuje da su članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine najčešće na meti napada, pokazalo je istraživanje Fondacije "Slavko Ćuruvija" i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Istraživanje pod nazivom „Zaštita slobode govora u pravosudnom sistemu Srbije“ je pokazalo da je u toj kategoriji najveći broj podnetih krivičnih prijava, ukupno 12, za krivična dela protiv članova NDNV-a. Osam novinara prijavilo je najmanje dva krivična dela izvršena na njihovu štetu, a samo protiv jednog novinara, člana NDNV-a, registrovano je osam aktivnih slučajeva.

„To ukazuje na sistemske napade protiv njih, što bi trebalo uzeti u obzir pri proceni rizika za njihovu bezbednost", piše u istraživanju. Dodaje se da su posebno ugroženi novinari iz lokalnih sredina, o čemu se ne zna dovoljno na nacionalnom nivou, osim u najdrastičnijim slučajevima, kao što je bio slučaj paljenja kuće lokalnog novinara Milana Jovanovića. Međutim, i u tim slučajevima u javnosti ostaju nedovoljno vidljivi svi pritisci kojima se lokalni novinari i redakcije iscrpljuju“, navodi se u istraživanju.

Na predstavljanju rezultata istraživanja u utorak je u Beogradu navedeno da se pravnosnažnom sudskom presudom završava tek svaki deseti prijavljeni slučaj pretnji i napada na novinare. Uz to, uprkos hitnosti predviđenoj Zakonom o javnom informisanju i medijima, medijski sporovi u slučajevima govora mržnje, zaštite maloletnih lica, obezbeđivanja dostojanstva žrtava nasilja i zaštite časti i ugleda u proseku traju oko dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar