Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istorijski muzej Srbije biće preseljen u zgradu bivše glavne železničke stanice na Savskom trgu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Naime, objavljena je Odluka o obrazovanju Međuresorne radne grupe za praćenje realizacije projekta „Preseljenje Istorijskog muzeja Srbije u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu“.

Za predsednicu Radne grupe izabrana je premijerka Ana Brnabić, a za njenog zamenika ministarka kulture Maja Gojković. To telo ima još devet članovima, među kojima su ministri Branko Ružić i Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, glavni gradski urbanista Marko Stojčić, direktorka Istorijskog muzeja Dušica Bojić, dirketorka beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković…

Radna grupa se obrazuje na godinu dana, a sudeći po objavljenoj Odluci, ne može se očkivati da će Muzej u kratkom periodu biti preselje, jer je zadatak tog tela da na svakih 90 dana podnosi izveštaj o svom radu.

Foto: Printscreen; Službeni glasnik

Glavna železnička stanica izmeštena je pre tri godine zbog projekta Beograd na vodi, a njena zgrada, koja je spomenik kulture, nedavno je rekonstruisana.

Spekulisalo se da će u nju biti izmešten Muzej Nikole Tesle, te da će biti pretvorena Muzej srednjovekovne Srbije, što je bio predlog Miloša Jovanovića, lidera DSS, što je „prihvatio“ predsednik Aleksandar Vučić.

„Pismo sa tim predlogom uputiću Vladi Srbije i gradu Beogradu. To je izuzetno dobra ideja. Pametno je osmišljeno da u zgradi stare Železničke stanice, pošto ćemo imati ispred spomenik Stefanu Nemanji, napravimo muzej srednjovekovne Srbije. Verujem da će ta njegova ideja, koju sam prihvatio i za koju mislim da je veoma dobra, biti sprovedena u delo. To je potvrda da svaka dobra ideja može da bude sprovedena“, rekao je Vučić, a prenela Politika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare