Foto:ChaviNandez/Alamy/Alamy/Profimedia.rs

Vlada Srbije je saopštila da je na današnjoj sednici donela niz novih mera kojima se radi na suzbijanju i sprečavanju širenja koronavirusa.

Kako bi se obezbedilo blagovremeno i usklađeno postupanje i preduzimanje aktivnosti nadležnih organa, organizacija i službi, kao i drugih subjekata koje se odnose na suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, obrazovan je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Za korukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Dodaje se da je na sednici obrazovan Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu. Korukovodioci ovog kriznog štaba su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Vlada je dala saglasnost da se svim zaposlenim u zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenim ustanovama poveća zarada za 10 odsto počev od 1. aprila 2020. godine, saopšteno je. Članovi vlade doneli su odluku da se svim penzionerima isplati jednokratna novčana pomoć u visini od 4.000 dinara. Isplata za penzionere počeće od 15. aprila 2020. godine.

„Na sednici je doneta Odluka o zabrani okupljanja na otvorenim sportskim objektima, s obzirom na to da se prilikom održavanja sportskih događanja okuplja veliki broj građana, koji su u tim situacijama izloženi većem riziku od širenja koronavirusa. Ovu meru bilo je neophodno uvesti kako bi se i na taj način zaštitili građani Srbije“, saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram