Patrijarh srpski Irinej Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Patrijarh srpski Irinej je na vanrednom Crkvenom saboru u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi demantovao da postoji nesloga i nejedinstvo unutar Srpske pravoslavne crkve, o čemu su u prethodno vreme pisali tabloidi.

Kako se navodi u saopštenju SPC, poglavar SPC je došao kako bi  „razvejao“ glasine o navodnim podelama na severnoameričkom kontinentu.

Irineja je na aerodromu Tampi na Floridi, svečano dočekao protojerej Milan Jovanović sa prohijanima Svetog Đorđa u Klirvoteru.

Crkveni sabor usvojio je odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda Br. 995 i 1009/zap. 638 od 25. septembra 2019. godine koja glasi: „Staviti van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području“.

U odluci se navodi da Srpska pravoslavna crkva u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi radi uklanjanja nesporazuma ponovo potvrđuje svoje nerazdeljivo i nesumnjivo unutrašnje jedinstvo i naglašava da je bila i ostala kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne SPC, sa sedištem u Beogradu.

Sve korake po pitanju Ustava, ističe se, potrebno je ostaviti Episkopskom savetu i Svetom arhijerejskom sinodu na rešavanje i kad se postigne usaglašena verzija, istu dostaviti Svetom arhijerejskom sinodu za Sveti arhijerejski sabor.