Irena Vujović Foto:Ministarstvo životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je danas da se o radu kompanije Rio Tinto u Srbiji i istraživanja nalazišta rude jadarit, ne može govoriti ni baratati pretpostavkama o nivoima zagađenja, sve dok se ne napravi zvanična studija o tome.

„Ne puštamo lako bilo kakvu studiju, obimno se radilo. Studija će, kad se izradi, biti transparentna i predmet za razgovore. Kroz studiju ćemo sve utvrditi, ne možemo unapred da osuđujemo projekat i govorimo o uništavanju životne sredine“, rekla je Vujović na sednici Skupštine Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Vladana Glišića o poslovima i istraživanja kompanije Rio Tinto.

To je kompanija australijsko-britanska, iz država koje podržavaju nezavisnost Kosova. Da li će taj novac koji izvuku iz Srbije završiti kao pomoć za naoružabanje kosovskih Albanaca, upitao je Glišić.

On je ukazao i da je kompanija Rio Tinto u Australiji svojim iskopavanjima uništila vekovno nasleđe Aboridžina, i upozorio da li će se, davanjem dozvole za iskopavanja, otvoriti i vrata u Srbiji za to.

Sednici ne prisustvuje premijerka Ana Brnabić, kao ni deo ministara, a predsednik Skupštine Ivica Dačić je objasnio da su „sprečeni“.

Bonus video – Stojković: Rudnik Rio Tinta počinje da radi posle izbora u aprilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar