Podeli
Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon je za samo par meseci prešao veliki put od člana Kriznog štaba u kog su građani imali najviše poverenja do, kako ga danas percipiraju, branioca vlasti i njihovih poteza. Međutim u intervjuu za Nova.rs on ističe da postoje jasni pokazatelji da ume da bude u sukobu sa vlašću.

Govoreći o podacima, zvaničnim i što je još važnije – onim nezvaničnim, za koje postoji osnovana sumnja da su pravi, Kon obećava reviziju. On dodaje da je počeo i sam da prikuplja podatke za Beograd, koji se, kako je rekao, razlikuju od zvaničnih. U kojoj meri – nije otkrio.

“Virus nam je jasno rekao: ‘nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko leta i preko zime, u bilo koje godišnje doba’. U takvoj situaciji treba da se zna da nošenje maski nije pitanje hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proleća sledeće godine”, ističe Kon.

Nova.rs: Pomenuli ste to da virus nije usporio i pored predviđanja struke. Da li se osećate odgovornim zbog toga što ste jedan od članova Kriznog štaba koji je procenio da će virus usporiti na leto?

Dr Predrag Kon: Svakako, ja svoju odgovornost nosim. Ono što je jasno, u trenutku kada smo dizali te mere, imali smo mirnu situaciju. Verovatno će i sada biti tako. Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast, i biće tako sve do dolaska vakcine. A ako ne dođe do vakcine, moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo. I moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mera sprečavamo virus što je moguće više.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da li je danas situacija gora nego što je bila kada je uvedeno vanredno stanje?

Mi nikada nismo imali ovakvu aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu, ta aktivnost se može videti kroz kovid ambulante, koje nisu u početku ni postojale. Mi sada znamo na osnovu tih ambulanti i masovnog testiranja da je praktično u nekim opštinama 85 odsto onih koji su imali pozitivan nalaz. To pokazuje da je virus vrlo aktivan i da je moguć prenos čim se priđe na više od metar. U takvoj situaciji, uz broj koji prevazilazi bilo koje ranije brojeve za Beograd, jasno je da virus ima veliki potencijal prenošenja i da u takvim situacijama mora hitno da se reaguje.

Ta naša hitnost ide svojim tempom, ja o ovome pričam ima tačno deset dana. Danas je proglašena vanredna situacija, zašto je to tako preispitivaćemo se kasnije. U ovom trenutku popunjenost bolnica koje rade za kovid pacijente je vrlo visoka, i rade se dopunska proširenja što takođe pokazuje da je vanredna situacija neophodna, gde se ubrzavaju sve te sve mere koje se sprovode.

Zašto danas vanredna situacija a ne vanredno stanje, kada je stanje dosta gore nego što je bilo?

Vanredno stanje je mera koja je bila doneta kada ništa nismo imali. Imali smo jako malo testova – 1.000 a danas radimo 9.000 testova. Vanredno stanje je omogućilo hitne nabavke. Danas to nije neophodno.

Pomenuli ste 9.000 testova dnevno – da li reč samo o PCR testovima ili svim testovima?

To su svi testovi koji se sprovode. Uglavnom su PCR testovi kod onih koji imaju tegobe ili su posebno pregledani iz epidemiološkoh razloga.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čujemo apele iz Tutina i Šapca da nema testova. Šta se dešava u tim gradovima?

Ja nemam odgovor na to pitanje. Kapaciteti su takođe jako bitni. Pitanje broja testova je jedno pitanje, ali je pitanje da li se na kompletne zahteve može dobiti realizacija. Mi ne možemo da imamo kapaciteta da 15.000 testiramo, mi već sada testiramo 9.000.

Ali oni dobijaju deset testova dnevno, bar u Šapcu, a imaju više od 100 ljudi sa simptomima.

To nije informacija na koju mogu da odreagujem, a da znam, ali je svakako nešto što je bitno. I treba shvatiti da je Beograd trenutno u najvećoj ugroženosti, jer je najveći grad. Ipak, mi ne možemo da se poredimo sa Novim Pazarom. U ovom trenutku u odnosu na broj stanovnika, Beograd nema tako lošu situaciju kao Novi Pazar.

Predsednik kaže da je u Beogradu gore nego u Pazaru.

On tako sagledava, jer sagledava samo broj testiranja. Ali je situaciju kod nas, u Beogradu, moguće staviti pod kontrolu. Zašto to kažem – zato što je važno shvatiti da kad se nose maske, i kad svi nose maske onda je šansa da virus pređe s jednog na drugog svedena na jedan odsto. Ako pojedinac nosi maske onda 70 odsto postoji šansa da bude preneseno. Ako nosi onaj koji je bolestan šansa je pet odsto. Jedino rešenje je da svi nose maske u zatvorenom prostoru. Drugo rešenje, u ovom trenuku, koje je za mene prosto neprihvatljivo, jeste zatvaranje grada i prekid života. Mi smo to jednom doživeli, kada ništa nismo znali o virusu. Sada to nije ista situacija.

Nismo bezgrešni

Studenti su sinoć izašli iz domova, nezadovoljni odlukom da moraju da se vrate kuće.

Nismo mi bezgrešni ljudi, moramo da razumemo jedni druge, da se čujemo. Sve je to ljudski. Ne mislim da će neko kratko vreme produženja njihovog boravka u domovima nešto značajno promeniti. S druge strane, jasno je da se svega 10 odsto studenata zarazilo u studentskim domovima, svaki drugi je imao podatak da se zarazio na proslavi, rođendanu.

Mature su takođe interesantne, nije pitanje samo aktuelnih matura, već godišnjica, petogodišnjica. Da iskoristim priliku – ako se nastavi okupljanje u stanovima, mi ništa nismo uradili. Ako ne razumemo da od nas zavisi, imaćemo problem. Zabrana okupljanja je prinudna mera, za kojom ne bi bilo potrebe ako ostane samo mera nošenja maski.

Slažete se sa predsednikom da može studentima da se produži ostanak u domovima?
Nemam šta da se slažem ili ne slažem. Nužda zakon menja, ako oni nemaju gde da ostanu, moraćemo da se prilagodimo toj situaciji.

Kada ste govorili o fudbalskim utakmicama pominjali ste zabranu okupljanja za više od pet hiljada ljudi, međutim prema donetim merama do 28. maja važilo je ograničenje za više od hiljadu ljudi, ali su bile izuzete utakmice, a zatim su 9. juna ukinuta sva ograničenja. Odakle ta zabrana koju vi pominjete?

Ja poslednje što znam je za 5. jun, 9. juna nisam prisustvovao sastanku. Bilo je za sportske događaje, pogotovo za stadione ograničenje od 5.000 ljudi, da li je to iskomunicirano sa javnošću – to ne znam. Ali nikada nije bilo dozvoljeno da se igraju utakmice bez ikakve kontrole.

A opet, videli smo da je bilo dozvoljeno?

Šta to znači da je bilo dozvoljeno?

Ako smo imali derbi i utakmice sa 15 i 25 hiljada ljudi, bilo je dozvoljeno.

Dogodilo se, ali nije bilo dozvoljeno. To pokušavam da objasnim. Zato sam i apelovao na javnu opomenu i kažnjavanje. Kažnjavanje klubova tako što se zabrane utakmice pred gledalištem. To je bio moj predlog, taj predlog nije bio usvojen. Šta ću ja sad. Ne ja lično, jer lično nije bitno, idemo dalje. Nama je protivnik virus. Sami sebe što zaplićemo i saplićemo, to jeste isto problem. Ne zatvaram oči pred tim, ali jednostavno moramo da budemo svesni da imamo opet ozbiljnu situaciju, a ne samo sada, nego ćemo je imati – opet ćemo da se vratimo za tri nedelje na prihvatljivu cirkulaciju.

Šta ćemo posle dve nedelje, kada popuste mere, šta očekujete tada?

Posle dve nedelje ostaju ove maske. Ostajaće do daljnjeg. Sve ostalo je znak pitanja. Ako se naučimo da idemo u noćne klubove sa maskama… Ako mi neko garantuje da će tako da bude… Svi neprekidno pričaju da nešto ne može. Da ne može da se napravi utakmica tako da dođe pet hiljada sa razmakom, pa onda neće biti utakmice.

Ko su svi?

Svi su aposlutno 90 odsto mojih prijatelja, 90 odsto onih sa kojima… U stvari nema gotovo nikog ko razmišlja ovako kao ja.

Da li to znači da nailazite na nerazumevanje u Kriznom štabu?

To je deo života, to nije ništa strašno. Strašno je što je virus i dalje sa nama i moramo da ga savladamo.

Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dugo ste važili za glas razuma u Kriznom štabu, ko otvoreno i javno govori o tome gde su problemi. Danas vas deo građana percepira kao nekoga ko brani vlast.

Ja branim stanovništvo Srbije od virusa. Da li sam u toj situaciji sa vlašću, ili ne, ja jednostavno imam jasne pokazatelje da sam vrlo često u sukobu. Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmena mišljenja. Kada prelazi u bes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumem. Taj sav bes koji postoji treba preusmeriti prema virusu i stavljati maske. Ako stavimo maske i nosimo ih stalno, taj virus nema gde.

Pričalo se o reviziji podataka o broju umrlih, a kako će se revidirati broj zaraženih? Da li je to uopšte moguće?

Može sve da se uradi. Imate pojedinačne podatke, pojedinačnu medicinsku dokumentaciju. To je tako. Čuo sam taj demant koji je stigao iz Batuta.

Kako ga komentarišete?

Pa jednostavno sam ga čuo.

Ali nismo imali šta da čujemo.

Da vam kažem, demant je ipak demant. Da li je sad trenutak za te revizije, ili kasnije, one će svakako biti. Nema teoretske šanse da ne bude revizije i smrti i svega. Meni je potpuno jasno da postoji neko neslaganje. Koliko je, to će vreme pokazati. Da li je onako kako stoji u izveštaju BIRN-a, ako su demantovali moram i taj demant da slušam. Ali revizije smrtnosti će svakako biti – biće jasno ukazano: ovi su umrli direktno od kovida, ovi su umrli sa kovidom. To je nešto nas čeka.

Nakon izveštaja BIRN-a građani su izgubili poverenje u struku, da li ono može da se povrati?

Građani moraju sami da prosude da li će da vrate poverenje. U koga ćemo da verujemo ako ne u zvanične podatke? Ja sam počeo sam sa prikupljanjem podataka, da bih imao sopstvenu orijentaciju i dalje ću to raditi, ali samo na nivou Beograda.

A šta govore vaši podaci, da li se razlikuju od zvaničnih?

Pa ima razlike negde, ja nemam zvanične podatke posebno za Beograd pa ne mogu u potpunosti da upoređujem. U Beogradu je 85 odsto pozitivnih od onih koji se testiraju i to je snažan podatak Taj snažan podatak je meni bio dovoljan da podignem nivo svesti i da pre dest dana podstaknem na razmišljanje o uvođenju vanredne situacije.

Izaći ćemo iz ove situacije

“Izaći ćemo iz ove situacije, neće trebati više od tri nedelje, eventualno četiri da se vratimo na nivo u kom smo bezbedni. To ne znači da se prestaje sa nošenjem maski, jer je virus jasno pokazao da nema šale s njim.”

Komentari

Vaš komentar