brzi test korona
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Institut za javno zdravlje počeo je izradu nove strategije za testiranje na koronavirus koja će omogućiti upotrebu brzih antigenskih testova, najavljeno je iz ove institucije. Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da je omogućavanje korišćenja brzih antigenskih testova sjajna vest i veliki napredak u dijagnostici infekcije novim koronavirusom. 

„Oni mogu biti od vitalnog značaja za unapredjenje kapaciteta testiranja naročito u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvodjenje PCR testova. Osnovna prednost ogleda se u činjenici da su rezultati gotovi od 15 do 30 minuta, da samo testiranje ne zahteva dodatnu opremu niti posebne veštine, a očekuje se da cena testa bude značajno niža nego za PCR testove“, istakli su iz Instituta za javno zdravlje.

Osnov za kreiranje nove strategije je, kako su naveli, odluka Svetske zdravstvene organizacije da na listu dijagnostičkih sredstava za koronavirus uvrsti i brzi antigenski test, kao i diskusija na Komitetu za zdravstvenu bezbednost Evropske komisije čiji je Crna Gora pridruženi član.

„Svetska zdravstvena organizacija je 11. septembra prvi put na listu dijagnostičkih sredstava za novi koronavirus uvrstila i brzi antigenski test čime je u suštini dala zeleno svetlo da se u odredjenim okolnostima ova vrsta testa koristi za dijagnostičke i skrining procedure, s tim što PCR metoda i dalje ostaje neprikosnovena, odnosno „zlatni standard“ dijagnostike novog koronavirusa“, rekli su iz Instituta za javno zdravlje i dodali da će nova strategija za testiranje na koronavirus biti u skladu sa smernicama Evropske unije i stavovima većine država.

Brzi antigenski testovi na SARS-CoV-2 zasnivaju se, kako su objasnili, na detekciji proteina sa površine virusa i laicima najviše liče na širokodostupne testove trudnoće. Oni se, kao i PCR testovi, rade iz uzorka brisa nosnog i oralnog dela ždrela (farinksa).

„Za razliku od brzih testova na antitela koji se rade iz krvi i koji nikada nisu postigli odgovarajuće i zadovoljavajuće parametre validnosti, brzi antigenski testovi imaju senzitivnosti i specifičnost približnu onoj koju ima PCR i to za test koji je SZO odobrila od 96,52 odsto senzitivnosti, odnosno 99,68 odsto specifičnosti prema podacima proizvodjača“, naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar