Klinicki centar u Nisu Nis
Klinicki centar u Nisu Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Da li je u Nišu zaista utvrđeno prisustvo omikron soja ili su u pitanju samo procene lekara da je ta varijanta koronavirusa prisutna kod novoobolelih u poslednjih nekoliko dana?

Dok iz Gradskog štaba za krizne situacije i praćenje epidemije saopštavaju da je „epidemiološka situacija u Nišu nestabilna zbog pojave novog omikron soja koronavirusa sa mogućom tendencijom pogoršanja“, Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje u tom gradu, za N1 kaže da ta ustanova „ne radi sekvencioniranje“, te da je za to zadužen Institut za genetiku u Beogradu.

To je bio odgovor na pitanje N1 – da li je u Nišu izolovan omikron soj koronavirusa.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić izjavio je juče da je broj novozaraženih u tom gradu u poslednja četiri dana porastao sa 19 dnevno na 46, tako da je evidentno da je omikron soj stigao u Niš. Perišić je to izjavio dan pošto je njegov zamenik Radmilo Janković rekao da je očigledno da je omikron soj znatno prisutniji u domaćoj populaciji i da se na osnovu porasta broja zaraženih na dnevnom nivou i znatno bržeg širenja virusa tako nešto može zaključiti.

Uzrok blagog porasta – okupljanja i slavlja

Na jutrošnjem sastanku Stručno operativnog tela Gradskog štaba za vanredne situacije, donet je zaključak da je epidemiološka situacija nestabilna zbog pojave omikron soja u Nišu „na osnovu datog mišljenja i izveštaja Instututa za javno zdravlje na teritoriji grada Niša i sveobuhvatne analize trenutne situacije, saopšteno je iz kabineta gradonačelnice Niša.

PROČITAJTE JOŠ

„Ukazano je na blagi porast broja zaraženih počev od 24. decembra ove godine“, navodi se u saopštenju.

Uzrok blagog porasta, prema mišljenju Stručno operativnog tela, jeste učestalost okupljanja sa rođacima i prijateljima, pretprazničnih slavlja i pretprazničnog raspoloženja, a samim tim i opuštenosti u pogledu poštovanja mera zaštite od koronavirusa.

Podseća se da je vakcinacija i dalje najbolja prevencija.

„Vakcinalni punkt u centralnom objektu Doma zdravlja radiće i tokom praznika, 1. i 2. januara od 7.00 do 13.30 sati, a 3. i 7. januara od 7.00 do 20.00 sati. Кovid ambulante u Duvaništu i na Čairu tokom praznika radiće svakog dana od 7.00 do 20.00 sati“, piše u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar