Insajder.net
Foto: YouTube / Insajder videos

Evropski sud za ljudska prava je posle 12 godina jednoglasno odlučio da Insajder koji se tada emitovan na televiziji B92, nije prekršio pravila profesije izveštavajući o zloupotrebama i pritiscima prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa u Srbiji.

Insajder je danas objavio da se u odluci Evropskog suda navodi da su „sudovi presudom protiv tadašnje televizije B92 ugrozili slobodu govora i izveštavanje medija u interesu javnosti“.

Naveo je i da je u serijalu Insajdera „Kupoprodaja zdravlja“ 2011. otkriveno da je Srbija vakcinu protiv svinjskog gripa, zbog tri posrednika, platila više nego Švajcarska.

Ukazao je i da se slučaj, koji je stigao do Evropskog suda za ljudska prava, tiče izveštaja policije do kojeg su došli novinari Insajdera, a koji je pokazivao da je policija sumnjičila 14 osoba za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali su na kraju uhapšene samo tri.

Insajder je naveo i da su objavljena imena onih koji su nestali sa spiska osumnjičenih, a među njima i tadašnje pomoćnice ministra zdravlja Zorice Pavlović koja je i tužila B92.

„Domaći sudovi su presudili u njenu korist, odnosno da joj je ovim izveštavanjem povređen ugled i reputacija, a sada, 12 godina kasnije, Evropski sud je odlučio suprotno – u korist B92 i izveštavanja novinara Insajdera“, navodi se na sajtu Insajdera.

Insajder je preneo i da je Evropski sud konstatovao da su domaći sudovi prekršili Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji garantuje slobodu izveštavanja.

„Sud je utvrdio da su srpski sudovi priznali da su informacije koje je objavio podnosilac predstavke doprinele javnoj raspravi i da je neko ko je na funkciji pomoćnika ministra zdravlja trebalo da pokaže veći stepen tolerancije“, navodi Evropski sud.

Insajder je naveo da je Evropski sud konstatovao da su i domaći sudovi zaključili da je izveštavanje novinara doprinelo debati koja jeste u interesu javnosti.

***

BONUS VIDEO: Žarko Trebješanin: Zašto je predsednik besan, pa neke novinare naziva lažovima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar