Foto: Promo

Inicijativa mladih za ljudska prava je povodom privodjenja u Novom Sadu novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, saopštila da "hapšenje profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta".

U današnjem saopštenju Inicijative se navodi da ona „mora odmah biti puštena iz policijskog zadržavanja i svaki postupak protiv nje obustavljen“.

Policija je sinoć došla po Anu Lalić, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre‘ uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

„Republička javna tužiteljka, politički i policijski vrh moraju uputiti javno izvinjenje novinarki Ani Lalić i celokupnoj javnosti, uz obrazloženje sinoćnjeg događaja. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dužan je da javnosti predoči istinite informacije o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, koje su predmet teksta zbog kojeg je novinarka lišena slobode“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Inicijativa mladih za ljudska prava će o ovom slučaju „kontinuirano obaveštavati domaću i međunarodnu javnost i institucije, i uprkos policijskom času i zabrani okupljanja pronaći način da deluje ukoliko u najkraćem roku ova nepravda ne bude ispravljena“.

Tužilac je sinoć odredio novinarki portala Nova.rs i članici Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić zadržavanje do 48 sati, a kako je najavio njen advokat Srđan Kovačević, očekuje se da će danas tužilac da je sasluša i odluči o pritvoru.