Foto:Screenshot RTS

Očekivali smo da se koronavirus pojavi i kod nas, ali građani ne treba da se plaše, izjavio je prof. dr profesor Mijomir Pelemiš, nekadašnji direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zdravstveni sistem Srbije u potpunosti spreman da ukaže pomoć i adekvatno zbrine obolele.

„Zdravstveni sistem je spreman da ukaže pomoć obolelima i važno je i da su građani svesni problema koji može nastati, a opet je sve to rezultat rada svih, posebno radne grupe. Sve je dobro organizovano, a nadzor, kada je u pitanju ovaj virus, se nastavlja „, rekao je Pelemiš.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naveo je da je prvi slučaj na vreme otkriven i da se pacijent dobro oseća te da je važno da ne dođe do panike u javnosti.

On je kazao da nema razloga da se građani zatvaraju i budu u izolaciji.

„Ništa se ne menja, mi smo i do sada radili kao da je bolest već tu. Imamo sreću što današnji infektolozi već imaju iskustvo sa različitim epidemijama, zdravstveni sistem funkciononiše dobro, postoji mogućnost da bude i više bolesnika, ali važno je da su svi kapaciteti spremni“, rekao je Pelemiš.

Istakao je da se oboleli pacijent poneo veoma odgovorno i na vreme javio zdravstvenim službama. Pelemiš je preporučio da hronični, posebno stariji bolesnici povedu računa, i da se ne kreću mnogo na javnim mestima, prevozu i slično…

Foto: printskrin N1

Takođe, epidemiolg Predrag Kon, poručio je danas, nakon potvrde da je u Srbiji registrovana prva osoba obolela od COVID19, da je važno da se zdravstveni radnici pripreme za uslove rada u posebnim okolnostima i koriste zaštitnu opremu u skladu sa procedurama.

Kon je istakao da je bitno što je otkriven prvi slučaj, da jeste u pitanju nova situacija, ali je bila očekivana i nadležne službe su spremne.

„To jeste nova situacija, ali je potpuno je očekivana“, rekao je Kon i naveo da je njegovo uverenje bilo da će prvi slučaj biti registrovan u Beogradu kao najvećem gradu u Srbiji, ali da se pokazalo da je prvi registrovani iz Subotice.

Govoreći o lečenju, Kon je poručio da svi zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izolaciji u smislu da se koristi zaštitna oprema kako bi zaštitili sebe. Podsetio je na slučajeve oboljevanja zdravstvenih radnika u svetu kada je bio aktuelan virus ebole.

Ukazuje da će u Srbiji u narednom periodu biti daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

„Ići će se do detalja. Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim biće u karantinu i biće pod nadzorom“, rekao je Kon i naveo da te osobe ne mogu da idu na posao kao i da deca neće moći da idu u školu.

Može se očekivati da će se u narednom periodu, pojaviti i drugi slučajevi u drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu. Poručuje građanima da se život nastavlja kao i do sada i da nema nikakve promene, a ukazuje da će pojedini delovi zadravstvenog sistema, kako je rekao, biti žestoko opterećeni.

Kon je objasnio da se oboleli iz Subotice sam javio nadležnim službama kada je posumnjao da je imao kontakt sa zaraženim u Mađarskoj. Nakon toga, kako je objasnio Kon, preduzeo sve ono što je procedurama predviđeno.