Srđa Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Efekat neće biti pozitivan ukoliko se na primer samo u školi poštuju mere, dok se u estradnim vodama to ne čini, izjavio je imunolog Srđa Janković kaže za Pink i istakao da je u borbi sa koronavirusom važno da svi poštuju mere Krizbog štaba, jer u suprotnom rezultat neće biti pozitivan.

Pročitajte još:

„Ukoliko dođe do pogoršanja situacije, mi onda ne bismo mogli da ocenimo koliko je otvaranje škola tome doprinelo, a koliko su doprinele druge stvari“, smatra dr Janković.

Kako naglašava, cilj svih treba da bude da se porast broja zaraženih ne dešava, već da se teži opadajućem trendu.

„Čim negde dozvolimo da se negde poveća njegova cirkulacija, to se odražava na sve ostalo“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, maska je svrsishodna, opravdna i nephodna i to ne samo u školama.

„Pored maske, važno je držanje socijalne distance. Tako je ne samo u školama, već svuda. One su okosnica u borbi sa COVID-19“, rekao je Janković i dodao da je to i dalje glavno oružje koje će biti „na snazi“ sve do pronalaska vakcine.

Kako kaže, praksa je da deca lakše podnose virus, ali da se u svetu pokazalo da i tu ima izutetaka, pa zbog toga je važno da svi budu na oprezu.

„Naravno da deca nemaju najtežu kliničku sliku, ali oprez je neophodan. Dešavalo se u svetu da su neka deca preminula od posedica korone. Kada kažemo da deca nisu u opasnosti, to je relativno, oprez je neophodan“, naglasio je on.

Kako objašnjava, kolektivno nošenje maski zapravo može da pruži pravi efekat u borbi sa koronom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare