Imenovani poslodavci koji su kršili zakon u vanrednom stanju

Društvo 22. maj. 202018:45
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Na sajtu Ministarstva za rad objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili "na crno" od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović za Tanjug precizira da je u toku vanrednog stanja podneto 80 zahteva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštvanja zakonske regulative.

Tokom vanrednog stanja Inpekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčecće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.

Podneta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanje mera bezbednosti na radu.

Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podneto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu, navodi Ðurović.

Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahteva bilo od zaposlenih.

Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvideo, odnosno nisu im isplaćene naknade.

Oko 79 primedbi bilo je na „rad na crno“.

„U vreme vanrednog stanja ipak je veći broj poslodavaca poštovao mere, što je dobro“, primećuje Ðurović.

Govoreći u situacijiu „Juri“ on je kazao da je inspekcija više puta odlazila na teren i da nisu uočene nepravilnosti osim u jednom momentu kada se radilo u tri smene zbog većeg broja radnika i drzanja odgovarajuće bezbednosti, ali da su tada inspektori sugerisali da se o tome povede računa.

Rekao je da je poslednjih godina bilo više inspekcijskih nadzora nego ranije i da je primetno da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar