Foto:Zoran Lončarević

"Moja mama je 16. novembra 2022. godine operisana na grudnoj hirurgiji Kliničkog centra. Odstranjena joj je polovina plućnog krila zbog karcinoma. Od 16. novembra pa sve do danas nije stigao histopatološki nalaz", navodi za portal N1 Sanja Milojević. Zašto se krši zakonom predviđen rok od 30 dana? Iz Klinike za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKSC) objašnjavaju nam da imaju 20 odsto više posla nego pre epidemije, da je to dovelo do povećanog opterećenja Službe za patohistologiju i da "pitanje broja odnosno trenutnog odsustva patologa rešavaju angažovanjem iskusnih patologa iz ustanova koje se bave torakalnom i plućnom patologijom". Da li je to dovoljno? Ako pitate Sanju i njenu mamu i sve one koji od novembra čekaju - ne.

Svakog dana, gotovo dva meseca, pitaju za rezultat kako bi znale kako dalje i kad će na hemioterapiju, zračenje…

„Svaki put kada pozove kažu da nemaju dovoljno patologa. Pojedini lekari i medicinske sestre su mamu savetovali da odnese uzorak i uradi privatno histopatološki nalaz. Cena u privatnoj laboratoriji je blizu 40.000 dinara, a moja mama ima penziju 26.000 dinara“, navodi sagovornica portala N1.

Pročitajte još:

Biopsija pluća, koja joj je rađena u avgustu, pokazala je da se radi o adenokarcinomu. Adenokarcinomi su, inače, vrsta raka koja se razvija u ćelijama žlezda u organima.

Sanja navodi i da su na same rezultate biopsije čekali od avgusta do oktobra, kako bi zakazali operaciju.

„Posle je sve išlo jako brzo, jako dobro funkcioniše Grudna klinika, lekari su posvećeni i profesionalni“, naglašava. Ipak, strahuje za dalje…

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

A u Klinici za grudnu hirurgiju ukazuju na to koliko su im ruke pune posla.

Po stabilizaciji epidemiološke situacije i po preseljenju u novu zgradu UKCS, obim dijagnostičkih procedura i operativnog programa je za oko 20% povećan u odnosu na period pre Covid 19 pandemije, što je dovelo i do povećanog opterećenja Službe za patohistologiju, kažu. Patohistološka obrada operativnih preparata je daleko opsežnija i vremenski zahtevnija od uzoraka dobijenih različitim tehnikama biopsije. Pored toga, radi pravilne procene potrebe i vrste dodatne postoperativne terapije neophodne su dodatne analize operativnih uzoraka što može da produži vreme odgovora sa zakonom predviđenih 30 dana, navode iz Uprave ove klinike za portal N1.

Na pitanje koliko se prosečno čeka na nalaz i koliko patologa trenutno radi, nismo dobili konkretan odgovor, ali iz Klinike kažu da „Služba za patohistologiju pitanje broja odnosno trenutnog odsustva patologa Odeljenja za torakalnu i plućnu patologiju, koje je zajedničko sa Klinikom za pulmologiju UKCS i te aktivnosti obuhvataju i oko 5000 bioptičkih uzoraka dijagnostičkih procedura iz te Klinike, rešava angažovanjem iskusnih patologa iz ustanova koje se bave torakalnom i plućnom patologijom“.

Foto: Univerzitetski klinički centar

Kako dodaju, Uprava Klinike za grudnu hirurgiju je stajala i stoji na raspolaganju svojim pacijentima za pomoć u rešavanju ovakvih pitanja i raznih drugih u direktnom kontaktu.

Klinika za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije zbrinjava pacijente se teritorije Beograda, dela Srbije i Vojvodine i otvorena je za preglede i prijeme pacijenata 24 sata dnevno svih sedam dana u nedelji.

Tokom pandemije Kovid 19 lekari, medicinske sestre i tehničari ove Klinike su bili aktivno uključeni u lečenje ovih pacijenata, u samoj Klinici, drugim Klinikama UKCS kao i SB Batajnica. Pandemija je, kao i u gotovo svim svetskim medicinskim centrima namentula smanjenje obima redovnog rada, te je i u Klinici za grudnu hirurgiju operativni program redukovan na oko 75% što je u datim okvirima dobar rezultat, komparativan sa većinom torakohirurških centara, navode iz Uprave.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, po stabilizovanju epidemije se obim posla uvećao, a sudeći po tome koliko se na histopatološke nalaze čeka – uvećavaju se i drugi problemi.

Podsetimo, prema podacima Instituta „Batut“ za period od 2016. do 2020. godine, u Srbiji godišnje oboli oko 41.000 ljudi od malignih tumora, s tim što je 2019. godine taj broj premašio i 42.000. Rak odnese od 20 do 21 hiljadu života godišnje i ovi brojevi u tom su rasponu još od 2006. godine.

Obim posla Klinike obuhvata oko 650 većih torakohirurških intervencija

Obim posla Klinike obuhvata oko 650 većih torakohirurških intervencija, od kojih su približno dve trećine bolesnici sa različitim tumorima grudnog koša, oko 12.000 ambulantnih pregleda, oko 600 dijagnostičkih procedura-biopsija ambulantno i u okviru Dnevne bolnice. U Klinici se tokom godine zbrine i oko 200 pacijenata sa povredama grudnog koša različitih stepena težine, navodi Uprava Klinike.

BONUS VIDEO: Pojavila se šuga u kragujevačkom Kliničkom centru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar