Pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije odnosno "Beli" uveliko su aktivni u beogradskim autobusima, u kojima kontrolišu karte. "Beli" će vas, ukoliko nemate kartu, prvo zamoliti da je platite i pošaljete SMS, ako ni na tu molbu ne odgovorite i bahato se odupirete, sledi kazna i prekršajna prijava na licu mesta. Po svemu sudeći, ima Beograđana koji nisu baš prijateljski nastrojeni prema novoj službi gradonačelnika Aleksandra Šapića, kako saznaje, Nova.rs, prošle nedelje su pljuštale kazne skoro na svakoj liniji gradskog prevoza. Novi kontrolori su za jedan dan odnosno za šest sati provere voznih karata, napisali više od deset kazni u iznosu od 5.000 dinara i to pre svega putnicima koji nisu želeli da pokažu kartu u vidu SMS poruke i koji su ometali rad komunalnih milicionera.

„Beli“ pre svega imaju edukativnu ulogu, pa će vas, ukoliko ste pristojni i pred njima ukucate poruku, poštedeti kazne i prekršajne prijave – tako bi trebalo da bude sve do septembra. Ipak, to ne važi za bahate putnike, pa će komunalni milicioneri pisati prekršajne naloge od 5.000 dinara bahatim putnicima odnosno onima koji nemaju voznu kartu, a ne žele da je kupe, niti da napuste autobus.

„Komunalni milicioneri se još uvek upoznaju sa poslom kontrolora. Nažalost, nismo svi isti, pa tako ni putnici nisu isti. Za ovih dva-tri puta koliko su ‘Beli’ bili u gradskim autobusima, nagledali su se svega i svačega. Naravno, bilo je više onih pozitivnih primera gde su građani bili pristojni prema komunalnom milicioneru, kao što je i on prema njima, ali bilo je i onih ‘bahatih’ koji namerno nisu želeli da pošalju SMS za vožnju. Zato će samo takvi putnici biti novčano kažnjavani“, kaže izvor blizak našoj redakciji.

Pročitajte još:

Izvor koji je upoznat sa delokrugom aktivnosti „Beogradskih ličnih“ navodi da je samo za jedan dan odnosno za vreme od šest časova koliko, inače, komunalni milicioneri provode u gradskom prevozu kao kontrolori, napisano preko deset prekršajnih naloga.

„Beli su na terenu u dva navrata – ujutru tri sata i pred kraj smene odnosno u popodnevnim časovima tri sata. Samo za jedan dan, skoro na svakoj beogradskoj liniji, komunalni milicioneri napisali su više od deset kazni. Te kazne su uglavnom izrečene bahatim i neodgovornim građanima koji su ometali rad kontrolorima ne želeći da kupe voznu kartu“, navodi izvor.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako objašnjava izvor, na liniji gradskog prevoza 65 je prošle nedelje došlo do incidenta kada putnik nije imao voznu kartu u momentu kada je naišao komunalni milicioner.

„Komunalni milicioner nije uočio problem jer mnogi putnici nemaju voznu kartu, ali je odmah kupe kada vide kontrolore ili to učine baš u momentu kada od njih traže kartu na uvid. Međutim, taj putnik nije želeo da kupi kartu vikajući glasno da mu niko ništa ne može, da će da se vozi džabe jer je ovo, kako je govorio, slobodna zemlja. Iako je ‘Beli’ u više navrata pokušao, na najljubazniji način, da zamoli putnika da pošalje SMS, kako mu ne bi pisao kaznu, putnik to nije želeo nego je nastavio da ometa rad kontrolora i zbog toga je zamoljen da da ličnu kartu. Naravno, nije želeo, vređao je i psovao kontrolore i tek kada se ‘Belom’ pridružila grupa kolega, bezobrazni putnik je pristao da da ličnu kartu, ali je insistirao da izađu napolje, što su ovi i učinili. Naravno, odmah mu je napisan prekršajni nalog, a jedan od milicionera planira da podnese krivičnu prijavu protiv njega, jer mu je ovaj spominjao porodicu“, ističe izvor.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored ovakvih bahatih putnika, kazne su plaćali i oni korisnici gradskog prevoza koji su imali SMS kartu, ali iz nekog razloga nisu želeli da je pokažu kontroloru.

„Ljudi su pomalo čudni. Imaš kartu, ali nećeš da je pokažeš. To je klasično ometanje rada kontrolora. Putnik zapravo pokaže SMS kartu, dakle vidi se okom da je ima, ali ne želi da je da komunalnom milicioneru da je proveri na PDA uređaju. Bezobrazluk i takvi putnici će sigurno biti kažnjavani“, kaže naš sagovornik.

Inače, prema novom sistemu naplate karata u javnom gradskom prevozu koji je startovao 17. maja, građanima je omogućeno da putem broja 9011, slanjem SMS poruke, kupe kartu za gradski prevoz.

Jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata je komunalni milicioner ili „Beogradski lični“ odnosno „Beli“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redakcija Nova.rs imala je uvid u pravilnik novih kontrolora u kom piše da će „Beli“ u narednom periodu imati više edukativnu i informativnu ulogu, nego represivnu.

„Uloga komunalnih milicionera je pre svega edukativna, što znači da oni treba da pokažu profesionalnost i učtivost prema svakom putniku, dakle bez izbacivanja iz autobusa ili pisanja novčanih kazni, makar u nekom narednom periodu. Oni zapravo treba da svakom putniku predoče kako da kupi kartu i da mu objasni kako funkcioniše sistem“, objasnio je izvor blizak našoj redakciji, dodajući da je prvobitno rešeno da „Beli“ neće pisati novčane kazne putnicima bez karte dok se „ne naviknu“ na novi sistem naplate karata.

Ipak, zbog bahatih korisnika gradskog prevoza, komunalni milicioneri su počeli sa pisanjem prekršajnih naloga, a putniku je ostavljena mogućnost da plati kaznu u iznosu od 2.500 dinara u roku od osam dana, a ukoliko probije rok, kazna će iznositi 5.000 dinara.

BONUS VIDEO: Da li osobe sa invaliditetom mogu da koriste gradski prevoz?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare