Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pomoćnik direktora Univerzitetskog centra (UKC) Niš i koordinator kovid bolnice u novoj zgradi UKC-a, Radivoj Korać izjavio je da je ta zdravstvena ustanova proteklih dana imala veliki broj prijema pacijenata i da je njena popunjenost od 90 do 95 odsto.

„Na žalost mnogo ljudi i dalje ne prepoznaje koronu, smatraju da je to nešto imaginarno i mnogi dođu u bolnicu sa vrlo teškom kliničkom slikom, nakon što su se 10, 12 ili 14 dana pokušavali sami da leče kod kuće“, rekao je Korać za agenciju Beta.

On je kazao da je 126 postelja maksimalni kapacitet kovid bolnice u novom delu UKC-a, pod uslovom da se u bolesničke sobe smeštaju po tri kreveta, ali se nastoji da u sobama budu po dva kreveta da bi se pacijentima obezbedio odredjeni konfor.

„Kod nas se smeštaju pacijenti sa teškom ili srednje teškom kliničkom slikom, a oni čije je stanje nešto bolje upućuju se u ‘Radon’ u Niškoj Banji. Kada se popunjenost naših kapaciteta približi maksimumu, pacijente upućujemo na lečenje u kovid bolnicu u Kruševcu koja ima veliki kapacitet 450 do 500 postelja“, izjavio je Korać.

Prema njegovim rečima, UKC-a Niš ima dovoljno kiseoničkih mesta za sve pacijente kojima je takva pomoć potrebna, a ta zdravstvena ustanova, dodao je, „ima sve antibiotike i antivirotike“ neophodne za lečenje obolelih od koronavirusa.

„Među preminulima u kovid bolnici UKC-a su uglavnom nevakcinisani pacijenti i oni koji su starije životne dobi i imaju komorbiditete“, kazao je Korać.

Medju obolelima, dodao je, ima i onih koji su vakcinisani, ali njihova klinička slika je blaža nego kod nevakcinisanih osoba.

Korać je apelovao na sve građane da se što pre vakcinišu.

„Mogućnost vakcinacije postoji i u Domu zdravlja i u Kliničkom centru. Građani koji sumnjaju na alergije ili imaju specifične bolesti, vakcinu mogu da prime subotom u Urgentnom centru, tamo dežura ekipa lekara specijalista za slučaj da se dogodi nešto neželjeno“, istakao je Korać.

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, odnosno u novom delu te ustanove, na Infektivnoj klinici, Ginekološko-akušerskoj klinici i dečijem kovid odeljenju, zbrinuta su ukupno 162 pacijenta, među kojima je i šestoro dece.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, 15 se nalazi u veoma teškom stanju i priključeni su na respirator.

U privremenoj kovid bolnici u „Radonu“ u Niškoj Banji, prema rečima direktorke Instituta za lečenje i rehabilitaciju Marine Deljanin Ilić, hospitalizovano je trenutno 90 pacijenata, a njih 60 je na kiseoničkoj potpori.

„Radon“ raspolaže sa ukupno 120 postelja za lečenje obolelih od kovida-19.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram