Poslednjih mesec dana javnost u Zaječaru uznemirava nepotvrđena informacija o navodnom povećanju broja zaraženih HIV virusom. Glasine su toliko uzele maha da su društvenim mrežama počele da se dele fotografije i imena desetak devojaka i devojčica iz Zaječara koje su navodno zaražene. Najveći problem je u tome što se niko od zvaničnih institucija nije oglasio o pomenutim navodima, niti su sankcionisali one koji dele fotografije i imena devojčica.

Opasne glasine šire se punih mesec dana. Nova S navodi da je na društvenim mrežama i pojedinim medijima u žiži interesovanja informacija da se HIV virus rapidno širi među građanima.

Građani na ulicama kažu da to nije tačno:

„Jednostavno, to nije istina“, „Stvarno nisam čuo“, „Mnogo se priča, ali to treba da se proveri“, rekli su građani.

Bilo je i onih koji su govorili kako su čuli da u gradu postoji HIV, ali da ga „nema baš toliko“.

„Čuo sam da je neki fudbaler koji igra za Timok preneo jednoj devojci, pa je nakon toga ona dalje širila virus“, kaže jedan od građana.

Drugi pak tvrde da se šire glasine kako je oko 60 zaraženih u ovom gradu na istoku zemlje, te su pretpostavke da ih je i više.

Sa druge strane, niko od zvaničnih institucija nije se oglasio o pomenutim navodima, što unosi dodatnu sumnju građanima. Dodatno, Timočki omladinski centar tvrdi da će podneti prijave protiv lica koja šire paniku i lažne informacije.

Iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru kažu da nemaju nikakve zvanične informacije, a ni sa Odeljenja infektologije niko nije hteo pred kamere.

Podsetimo, Srbija je u maju oborila negativan rekord po broju novozaraženih. Trenutno u našoj zemlji oko 3.000 ljudi živi sa ovim virusom, pored kojih ima i 1.000 onih koji ne znaju da su inficirani virusom.

Bonus video: Dr Nožić – Virus Zapadnog Nila često bez simptoma, može se otkriti na jedan način

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare