Objekat na Pančićevom vrhu - Foto Nova.rs

Šest godina je prošlo kada je javnost prvi puta čula da se na najvišem vrhu Srbije gradi, ne montažni ski bife, već megalomanski betonsko-armirani objekat, ili u prevodu kafana.

Skijaši su ponovo u prilici da, s obzirom da je konačno napadao sneg na Kopaoniku, iznova gledaju ovaj objekat koji je odavno trebalo da bude porušen.

“Meni izgleda kao da bi mogao sutra da bude otvoren. Nažalost, verujem da bi mnogi bez problema o istoriji njegovog nastanka i to na vrhu Pančića, u zaštićenoj zoni, sedeli u njemu, i slikali se za svoje profile na društvenim mrežama”, ispričao nam je jedan od skijaša iz Kraljeva, koji je sa nama podelio fotografiju ovog objekta.

Investitor objekta na Kopaoniku je pre početka gradnje dobio saglasnost Opštine Brus, JP “Skijališta Srbije“, JP „Nacionalni park Kopaonik“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ali za podizanje privremenog montažnog objekta veličine 150 kvadrata. To se nikada nije dogodilo.

Pročitajte još:

„Nijedna od institucija koje su dale saglasnost nisu obavestile Ministarstvo građevinarstva o tome, niti su obavestili da objekat koji se gradi na Pančićevom vrhu nije u skladu saglasnošću koju su oni dali. Građevinska dozvola za gradnju ovog objekta nije izdata“, stajalo je odgovoru ovog ministarstva još 2017. godine.

A onda je započela gradnja. Građevinske mašine su dopremljene na sam Pančićev vrh, a kamioni su dovozili materijal.

Republička građevinska inspekcija izašla je u kontrolu i utvrdila da objekat koji se gradi nije u skladu sa propisima i naložila investitoru da objekat sruši.

Zanimljivo je da je Uprava za sprečavanje pranja novca u avgustu 2018. godine obavestila Više tužilaštvo u Kraljevu, da sumnja u nelegalno poreklo novca kojim je Snežana Mitković, za koju je javnost tada prvi put čula, izgradila objekat na Pančićevom vrhu.

U to vreme ministar policije Nebojša Stefanović odbio je da obezbedi asistenciju inspektorima koji su zakazali rušenje. Zorana Mihajlović je tada rekla da ona svoje ljude neće slati na teren bez zaštite policije jer ne želi da im ugrožava bezbednost.

Uprkos prepucavanjima Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića oko toga ko će ga srušiti, ovaj objekat zamišljen da bude restoran, i dalje je tu. I svima se smeje lice.

Posle brojnih pritisaka javnosti, investitorka je o svom trošku uklonila gornji sprat i krovnu konstrukciju. Ali, već nekoliko godina, “kafanica na Pančiću”, ukopana čitav sprat u zemlju, stoji sa manjim “kozmetičkim” izmenama.

Naime, neko se dosetio da bi beton bilo dobro obložiti daskama, kako bi mogao da liči montažni ski bife, za koji je prvobitno i dobijena dozvola,

Pored rušenja, stoje i svi drugi postupci u vezi s ovim objektom koji bi mogli da odgovore na pitanje da li je investitorka Snežana Mitković iz Smedereva toliko moćna ili iza nje stoji neko znatno uticajniji.

Tek nedavno je završeno suđenje za nelegalnu gradnju, a Snežana Mitković je osuđena na godinu dana zatvora.

BONUS VIDEO Savski nasip – nelegalna gradnja 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar