Iako je vodostaj u postepenom opadanju, nabujali Ibar i dalje zadaje glavobolje meštanima u priobalju reke od Raške pa do Kraljeva, pričinjavajući značajnu materijalnu štetu. Bujica je u Bogutovcu u Ibarskoj klisuri, nedaleko od Kraljeva, oštetila most preko Ibra u izgradnji.

Noseći sve pred sobom i valjajući velike količine polomljenog drveća i drugog otpada, nabujali Ibar je porušio delove mosta, ankere, skele i oplatu.

Foto:Nova.rs

Izgradnja ovog mosta započeta je u junu ove godine na istom mestu gde se nalazio stari, dotrajali, drveni viseći most izgrađen pre više od pola veka. Meštani su i tada su negodovali, jer im je bez mosta otežan put do svojih domaćinstava na desnoj obali Ibra.

Foto:Nova.rs

“Idem na posao pešice do visećeg mosta, preko kojeg ste i vi prešli. Odavde ima više od kilometra. I onda još kilometar dalje. Velike poteškoće, plus ako nosite stvari. Imamo put do Mataruške Banje I to je šumski makadam. Samo traktori I kamioni mogu preko njega. Nemamo uslov za to”, kaže Predrag Luković iz sela Zamčanje.

Meštani su već mesecima primorani i da prelaze preko visećeg mosta na kojem stoji tabla da nije za korišćenje. Ali, to im je jedina alternativa.

Foto:Nova.rs

“Ako most nije za upotrebu i ako nije dobar i vi to znate, onda ga odsecite ili ga napravite. To sam i napisao na svojoj Fejsbuk stranici. Nemojte da se igrate tako. Stavite tablu i ko hoće da rizikuje, neka to učini na svoju odgovornost. Mi smo se oprali. Uh, što je to lepo. To me strašno pogodilo”, kaže meštanin Predrag Luković.

Foto:Nova.rs

Većina od tridesetak, uglavnom starijih domaćinstava sa desne strane reke, privremeno smestila u Kraljevu ili iznajmila smeštaj u okolini.

Foto:Nova.rs

Radnici firme koja gradi ovaj most, kažu da su se pripremali za betoniranje, i da sada sve mora da se odloži jer će neki radovi morati da budu obavljeni
bukvalno od početka.

PROČITAJTE JOŠ

Kažu da šteta nije mala, i da će više znati kada opadne vodostaj.

BONUS VIDEO Nabujali Ibar doneo gomilu smeća, nakrenuo i splav

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar