Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlada Srbije nema nameru da ispuni zahtev aktivista i meštana iz doline Jadra i sanira toksične bušotine koje su ostale nakon iskopavanja zbog istraživanja litijuma, jer je, kako kažu, u pitanju “privatno vlasništvo” “Rio Tinta”. Istovremeno, nema ni garancija da će zemljište od građevinskog ponovo postati poljoprivredno.

Vlada Republike Srbije ukinula je sve dogovore sa Rio Tintom, izbacila ih iz prostornog plana, a premijerka Ana Brnabić više puta je insistirala da je “stavljena tačka” na tu priču. Održan je I sastanak sa meštanima, a ekološki aktvisti preuzeli su iz Vlade Srbije kompletnu dokumentaciju koja sadrži sve potencijalne ugovore I dogovre.I pored toga, dilema I pitanja je puno, a glavna su da li je sadašnja Vlada stvarno došla glave Rio Tintu, ali I šta će se dogoditi sa preostalom infrastrukturom I bušotinama  koji su ostali.

U Gornjim Nedeljicama Rio Tinto iza sebe je ostavio 528 bušotina, a o početku njihovog uklanjanja, kao I o čitavom tom procesu – malo se zna. Zlatko Kokanović ispred udurženja “Ne damo Jadar” u izjavi za Novu kaže da još uvek nemaju detaljnije informacije, ali da su premijerki postavili jasno i direktno pitanje.

“Pitali smo premijerku: ko će nama garantovati da je sve kako treba, ko će ukloniti bušotine? Naša deca sigurno ne treba ih gledaju”, napominje Kokanović.

Na pitanja meštana I ekoloških aktivista premijerka je odgovorila prebacivanjem odgovornosti na “Rio Savu”, navodeći da je otkupljena  zemlja u Gornjim Nedeljicama privatno vlasništvo i da država tu ništa ne može.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Mi meštani planiramo da se okupimo iu potražimo subvencije od države kako bismo tu zemlju mogli da otkupimo”, navodi Kokanović.

Istražno pravo na području Gornjih Nedeljica u novembru prošle godine potraživala je i firma “Volt” – tako kažu aktivsti – ali je premijerka meštanima i ekološkim aktivistima obećala da potrebne dozvole neće dobiti.

Šta će biti sa zemljištem?

Vlada Republike Srbije ukinula je sve uredbe koje su ranije donete, pa samim tim i onu koja poljoprivredno zemljište pretvara u zemljište za građevinsku namenu, nada da će na čitavom potezu koji je obuhvaćen postojećom infrastruktorom, uskoro bujati poljoprivredne kulture postoji, ali tinja poput plamena, kaže Zlatko Kokanović, koji dodaje:

“Dok  sve što je rečeno ne bude ispunjeno I dok ne bude sprovedeno u delo, nada će postojati, ali će biti tiha, jer živimo u državi u kojoj se ništa ne zna”

Odluku o prenameni zemljišta donela je opštna Loznica ,a kako je Cins ranije pisao, troškove prenamene snosila je kompanija Rio Tinto koja u tom trenutku nije bila vlasnik zemljišta.

PROČITAJTE JOŠ

Opština je, u međuvremenu, u decembru prošle godine na sednici po hitnom postupku stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju. Povodom uklanjanja sporne infrastrukture, kao i snošenju troškova za pomenuti proces, Nova je poslala zvanični dopis i Ministarstvu zaštite životne sredine, ali se do objavljivanja ovog teksta nisu oglasili.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

O odluci o “proterivanju” Rio Tinta iz Srbije pravnik Slobodan Diletić za “Novu” kaže da se radi o svojevrsnom “izbonom intermecu” i da do uklanjanja bušotina neće doći, jer je sama uredba koja je doneta – pravno falerična. Diletić pažnju skreće na Ustavni sud, koji, smatra, i ovu odluku o “proterivanju” “Rio Tinta” može da obori zbog nepravilnosti u procedurama, o kojima je ranije bilo reči. 

BONUS VIDEO: Glumci obišli Gornje Nedeljice – sad imaju poruku za predsednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare