Pomozite nam da spasimo Pčinju od cevi
Foto:Privatna arhiva/Odbranimo reku Pčinju

Meštani sela Donji i Gornji Stajevac kod Trgovišta traže pomoć javnosti zbog izgradnje još jedne brane i stavljanja reke Tripušnice, od koje nastaje Pčinja, u cevi.

Stanovnici krajnjeg juga Srbije koji su daleko od očiju javnosti, najavljuju okupljanja u znak protesta protiv nastavka izgradnje mini-hidroelektrane „Pročovci 3“, čiji je investitor Turbo Energy System DOO Trgovište. U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je ovom investitoru za MHE „Pročovci 3“ snage 910 kW dozvola izdata u novembru 2018. godine, a ranije su meštani za lokalne medije tvrdili da je investitor Oliver Krstić rođak bivšeg predsednika opštine Trgovište, a sada narodnog poslanika Nenada Krstića. Investitor je 4. februara 2020. godine dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Kod sela Donji Stajevac nalazi se zgrada elektrane, a ovih dana se intenzivno odvijaju radovi na izgradnji brane i cevovoda u gornjem toku, u selu Gornji Stajevac, zbog čega meštani nastavljaju da se bune.

„Nemamo podršku sa strane, potrebni su nam ekolozi, doktori, advokati, ukopavaju nam reku u cevi. Želimo da se okupimo što pre, sutra. Pozivamo planinare, ribolovce, bajkere, bicikliste, sve ljubitelje prirode“ – kažu okupljeni oko neformalnog pokreta Odbranimo reku Pčinju i njene pritoke.

Pomozite nam da spasimo Pčinju od cevi
Foto:Privatna arhiva/Odbranimo reku Pčinju

Pčinja, čija je dolina Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, odakle teče na zapad pod imenom Tripušnica. Odnosno, da nije Tripušnice, ne bi bilo ni Pčinje.

Na području PIO Dolina Pčinje je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.

Pomozite nam da spasimo Pčinju od cevi
Foto:Privatna arhiva/Odbranimo reku Pčinju

Područje se nalazi na granici kontinentalne i mediteranske klime, poseduje odlike oba tipa i raznovrsnost živog sveta. Južna je granica rasprostranjenja kontinentlanih vrsta flore i faune i severna granica staništa vrsta karakterističnih za Mediteran.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare