Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Vozači koji na najprometnijim kragujevačkim raskrnicama naprave prekršaj, uskoro bi mogli da očekuju da im na kućnu adresu stigne kazna. Trenutno je aktivirano šest nadzornih kamera, a do kraja godine video nadzorom biće "pokriveno" 37 lokacija.

Sistem video nadzora u Kragujevcu, koji će beležiti saobraćajne prekršaje, uvodiće se postepeno po fazama, a ceo projekat trebalo bi da bude završen do kraja godine. Do sada je postavljeno 26 kamera na prometnim autobuskim i taksi stajalištima, ali je za testiranje celokupnog sistema aktivirano samo šest kamera, saopštavaju iz Gradske uprave.

Prema njihovim rečima, posle probnog perioda, uslediće takozvana kalibracija sistema, koji bi u punom kapacitetu trebalo da profunkcioniše krajem godine.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za sada je poznato 18 lokacija na kojima su postavljene kamere i koje će automatski beležiti saobraćajne prekršaje Kragujevčana i svih vozača koji prolaze kroz Kragujevac. Na osnovu očitavanja registarskih tablica, kamere beleže prekršaje koji će kasnije stizati na kućnu adresu vlasnika vozila.

Spisak lokacija sa videonadzorom
 
Raskrsnica „Štafeta“
Autobusko stajalište „Bolnica“
Autobusko stajalište „Jabučar“ – Avalska ulica
Autobusko stajalište „Studentski dom“
Autobusko stajalište „Hotel Kragujevac“
Raskrsnica kod Osnovnog suda
Raskrsnica „Mala vaga“
Austobusko stajalište kod Apelacionog suda
Autobusko stajalište Moma Stanojlović
Raskrsnica „Ilićevo“
Autobusko stajalište „Pionir“
Autobusko stajalište „Ured“
Autobusko stajalište „Pirotehnika“
Pešački most kod „Plaze“
Raskrsnica Glavna ulica i Nemanjina
Raskrsnica „TC Aerodrom“
Raskrsnica „Stanovo“
Raskrsnica „Batočina“ državni put M24

„Primarni zadatak kamera koje će biti instalirane do kraja godine je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima, pogotovo na raskrsnicama i autobuskim stajalištima, zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane biće kontrolisan i nelegalni linijski taksi prevoz.

Sistem je automatizovan i ima mogućnost da očitava registarske tablice, a na osnovu tog podatka biće kreirana i prekršajna prijava“ kaže Vladimir Dobi, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Dobi pojašnjava da je sistem videonadzora, čije je uvođenje u toku, deo projekta koji se finasira sredstvima od naplaćenih saobraćajnih kazni, gde je grad po Zakonu o bezbednosti saobraćaja u obavezi da 30 posto tih sredstava opredeli za podizanje bezbednosti saobraćaja.

Vrednost projekta je 26,9 miliona dinara i od tog novca do kraja godine u Kragujevcu će biti instalirano ukupno 37 kamera.

„Do sada smo postavili 26 kamera, a preostalih 11 služiće za nadgledanje opšte bezbednosti saobraćaja, u smislu gužve, saobraćajnih nesreća i prekršaja. Celokupan sistem video nadzora razvijamo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

S obzirom na to da mi kao Gradska uprava nemamo pravo da se bavimo takvim poslovima, nakon puštanja u rad, sistem predajemo na upravljanje MUP-u, koji će nam dostavljati informacije u vezi sa komunalnim prekršajima koji su u našoj nadležnosti“, istakao je Dobi.

U Kragujevcu će, dodaje Dobi, takođe u saradnji sa MUP-om i tokom naredne godine biti nastavljeno unapređenje sistema video nadzora i postavljanje novih kamera koje će kontrolisati brzinu kretanja vozila. Za te namene na prometnim saobraćajnicama biće instalirano još pet kamera, a vrednost projekta je oko 50 miliona dinara. Dobi je najavio da će Grad sa tim projektom konkurisati kod Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, kako bi obezbedio bar polovinu sredstava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar