Dete, bolnica
Foto: Shutterstock

U Kliničko bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" sve je više dece sa koronom. Među njima je i tinejdžer od 15 godina koji se borio sa teškom kliničkom slikom. U toj ustanovi trenutno se sedmoro najmlađih pacijenata leči od korone, kaže za Nova,rs Dr Olivera Ostojič načelnica Dečije klinike.

Među pacijentima u KBC „Dr Dragiša Mišović“ su i bebe koje su se zarazile od svojih majki.

„Imali smo jednog ozbiljnijeg pacijenta, tinejdžera od 15 godina, koji je sad bolje. Kada kažem da je imao težu kliničku sliku, mislim da je imao obostranu upalu pluća, jako visoku temperaturu koja je trajala više dana.  Ne želim ni da pomislim na decu na respiratorima, do toga ne sme da dođe. Ali kako se povećava broj obolelih, logično je da imamo i porast broja dece u poslednjih desetak dana. Na dnevnom nivou to su jedan do dva pacijenta „, rekla je za Nova.rs doktorka Ostojić.

Olivera Ostojić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Naša sagovornica navodi i da je njena bolnica spremna za povratak u kovid sistem ukoliko broj obolelih to bude zahtevao.

Dr Ostojić podseča da je „Dr Dragiša Mišović“ jedina bolnica koja hospitalizuje decu zaraženu koronom u Srbiji.

„Sada je kod nas na lečenju sedmoro dece. Ima mališana iz unutrašnjosti, iz Kladova, Ćuprije, Novog Pazara. Po tome mislim da smo mi jedina bolnica koja trenutno prima svu decu obolelu od korone u Srbiji. Njihova slika je srednje-teška. Oni imaju simptome u vidu višednevno povišene temerature i respiratorne kao i digestivne simptome. Kompletna slika je šarolika i dalje, ali deca nisu životno ugrožena. Nadamo se nekoj kraćoj hospitalizaciju“, navodi doktorka.

Na Institutu po broju obolelih prednjače bebe i tinejdžeri. Dr Ostojić navodi da je to zato jer se mališani zaraze preko majki.

„Imamo bebu od 10 do 12 dana kao i decu od 15 do 16 godina. Tako su se i pozicionirali, mališani i tinejdžeri. Bebe su se zarazile preko majki, i majke takođe lečimo ovde. Sva deca su nam od početka KOVID-19 sa porodicama. Dešavalo se da uglavnom cele porodice budu zaražene, tako smo ih i lečili. U teškim momentima pandemije nismo razdvajali decu od majki, bilo da ona imaju sedam meseci ili 17 godina“ objašnjava načelnica Ostojić, navodeći da trenutno razloga za paniku nema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare