Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Jedini testovi na koronavirus, koji imaju odgovarajuću validnost, jesu oni Svetske zdravstvene organizacije. Pošto je sistem, uslovno rečeno centralizovan, privatne klinike nemaju načina da do testova dođu, jer SZO to daje jedino državama, što je razlog, pored instrukcije Ministarstva zdravlja, zašto je testiranje u privatnim klinikama nemoguće, objašnjava medicinski direktor u "Bel Medic", Ivana Petrović.

Neposredno pre izbijanja velike epidemije koronavirusa u Srbiji, neke privatne klinike i laboratorije radile su testiranje građana na novi koronavirus. Epidemiolog Predrag Kon, početkom marta, izjavio je da su Klinika za infektivne i tropske bolesti i Gradski zavod za javno zdravlje jedini merodavni za testiranje na virus, a da sve ostalo što se uzima privatno neće imati vrednost.

„Što se tiče privatnih laboratorija, ne znam koje testove imaju i da li uopšte imaju mogućnost za tako nešto. Pojavljivaće se testovi, oni će biti različitog kvaliteta, ali ih država neće priznati. Ako se posle toga pojave negativni testovi, ne znam kako će reagovati“, rekao je Kon.

dr Predrag Kon Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

To je nešto ranije izjavila i doktorka Ivana Begović-Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koja je rekla da se testiraju samo osobe koje imaju simptome, i za koje se sumnja da su zaraženi.

„Čuli smo da u nekim privatnim klinikama postoje testovi, ali ne znamo koji, ni koliko koštaju. U svakom slučaju, ne preporučuje se samoinicijativno testiranje, jer ono ljudima daje osećaj lažne sigurnosti – izjavila je ranije doktorka.

U međuvremenu, sredinom marta, Ministarstvo zdravlja uputilo je instrukciju za sve privatne klinike, kojom se preporučuje da se testovi na koronavirus ne mogu uraditi kod „privatnika“. Testiranje na koronavirus do pre nedelju dana rađeno je jedino u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog povećanja broja obolelih, testiranja počela i u Institutu za javno zdravlje Niš i u Kliničkom centru Srbije.

Najveće privatne klinike uvele su jedinicu za trijažu pacijenata pre ulaska u zgradu bolnica, radi prevencije širenja koronavirusa.

Da li privatne klinike poštuju instrukciju Ministarstva zdravlja, te kakvi su testovi rađeni neposredno pre instrukcije, neka su od pitanja sa kojima smo razgovarali sa „privatnicima“.

Kon: Privatne klinike same sebe isključile iz testiranja

Odgovarajući na pitanja novinara na redovnoj konferenciji za štampu, dr Predrag Kon je 7. aprila izneo, kako je rekao, lično mišljenje da su privatne klinike „same sebe isključile u samom početku, jer su upućivali na infektivnu kliniku“. Kon je dodao da su neke klinike  „često i odbijale preglede“.

Ivana Petrović, medicinski direktor u privatnom zdravstvenom sistemu „Bel Medic“ kaže za „Nova.rs“ da njihova laboratorija nema mogućnosti za PCR dijagnostiku, i da su, pre instrukcija Ministarstva zdravlja, briseve, preko partnerske laboratorije, slali u inostranstvo.

„Bilo je svega nekoliko uzoraka koje smo uzeli, jer je ubrzo stigla instrukcija da je jedina referentna laboratorija, gde se analiza može uraditi, ona na Torlaku. Nigde se u privatnim laboratorijama ne može uzeti bris i uraditi analiza“, kaže dr Petrović.

Ilustracija Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Ukoliko bi privatne klinike to počele da rade, objašnjava Petrović, one bi morale da nabave odgovarajuću opremu zahvaljujući kojima bi mogle da rade testiranje.

„Vi morate da imate odgovarajući materijal i reagense, da bi to mogli da radite. Prvi testovi koji su stigli u Srbiju, jesu oni koje je obezbedila Svetska zdravstvena organizacija, koja je svakoj državi obezbedila određen broj testova. Do ovog momenta, nijedna privatna laboratorija nije mogla da nabavi kitove. To je bio razlog što, u vreme dok je i mogao da se uzme bris u privatnom sektoru, se to slalo u inostranstvo. Situacija je takva da se sigurno u svetu povećava proizvodnja testova. Oni će, očekujemo, biti dostupniji“, navodi dr Petrović.

Dodaje i da kada bi ona htela sebe, ili nekog svog pacijenta da testira, to ne bih mogla da uradi bez ispunjenih definisanih kriterijuma slučaja.

„Prvo, ne mogu jer privatni sektor nema testova, i drugo, ne mogu poslati na testiranje nekoga ko ne ispunjava kriterijume u smislu kliničke slike , rendgenskog nalaza i laboratorijskih analiza. Sigurno će u našoj zemlji biti testiran onaj koji ima loš rendgenski nalaz koji ukazuje na upalu pluća, oni koji imaju laboratorijske parametre, odnosno krvnu sliku koja takođe prati COVID infekciju, i biće testirani takođe njihovi kontakti“, navodi doktorka.

Da je u pitanju bolest koja je bila poznata lekarima od ranije, kaže Petrović, sigurno da bi laboratorije i proizvođači reagenasa odavno napravili testove i validirali svoje metode.

„Radi se o potpuno novoj bolesti, pa je to izazov za eksperte koji prave testove, da naprave test daje maksimalno pouzdane rezultate. Zato je u ovom trenutku SZO ta koja kaže koji test ima odgovarajuću validnost. Posto se radi o novoj bolesti, to je uslovno rečeno, sada centralizovano“, zaključuje Petrović.

Iz privatne klinike „Medigroup“ odgovorili su portalu „Nova.rs“ da  „Medigroup“ sistem poštuje sve mere nadležnih organa, pa tako i odluku da se testiranja vrši isključivo u okviru javnih zdravstvenih institucija.

„Kod nas se nisu vršila testiranja, a sve korisnike koji su imali upite o testiranju na virus COVID 19 upućivali smo upravo na nadležne zdravstvene institucije“, odgovorili su iz Medigroup pisanim putem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram