Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Printscren Youtube/Vlada Crne Gore

Uspeh u borbi protiv koronavirusa ponovo je prilika za prepucavanja između Beograda i Podgorice. Na zahtev Crne Gore da Srbija treba da objasni kako je za 24 sata ozdravilo četiri hiljade ljudi, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je odgovorio da nema smisla Crnoj Gori pojašnjavati bilo šta, jer nema niti rezultate niti znanje o koronavirusu. Na to mu je kolega iz Podgorice odgovorio da uspehe Crne Gore neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije.

Povodom zahteva Podgorice Lončar je naveo da mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa epidemijom.

„Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to“, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Ministar zdravlja Srbije je naveo da pojašnjenje o porasti izlečenih od korona virusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

Lončar je naglasio da je ponosan na broj testiranih pacijenata, sačuvanih ljudskih života i na sve što je Srbija uradila tokom epidemije koronavirusa.

“Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla”, naveo je Lončar.

Na to je ubrzo stigao odgovor od kolege iz Podgorice.

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović je saopštio da Lončar, „koji podsećanja radi, ‘gleda da nema Crnogoraca na funkcijama u zdravstvenom sistemu te zemlje, jer nisu naučili da pričaju srpskim jezikom’, ponovo ima nešto da poruči i objasni“.

Kako je saopštio Hrapović, ovog puta nije reč o jeziku, nego o stručnosti i znanju u oblasti zdravstva.

„I dok čekamo vakcinu koju, kako ranije reče gospodin Lončar ‘srpski stručnjaci mogu da naprave protiv koronavirusa’, crnogorski medicinski profesionalci u međuvremenu su preduzeli niz strateških, pravovremenih i odlučnih koraka koji za rezultat imaju činjenicu da smo najduže od svih evropskih zemalja odložili importaciju koronavirusa u Crnu Goru“, navodi  se u saopštenju.

On je dodao da je upravo znanje dovelo do toga da je Crna Gora prva zemlja u Evropi bez zaraženih koronom, kao i da je rezultat svih sprovedenih mera i kraj epidemije u Crnoj Gori.

Foto: Printscren Youtube/Vlada Crne Gore

„Sigurni smo da gospodin Lončar to zna, ali razumijemo njegovu potrebu da se ponovo obrušava na Crnu Goru, i da uvredama, u jeku predizborne kampanje u Srbiji, stručnu i epidemiološku priču izmjesti na politički teren“, poručio je Hrapović.

On je dodao da neće dozvoliti vređanje „naših zdravstvenih radnika i poništavanje rezultata, ma koliko to gospodinu Lončaru smetalo i ma koliko se trudio da ih ovakvim iznošenjem neistina i paušalnih ocena dovede u pitanje“.

Hrapović je naveo da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla „neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije“.

Ko gubi ima pravo da se ljuti

„U redu. Ko gubi, ima pravo da se ljuti“ poručio je crnogorski ministar zdravlja.

„Od specijalista za šoping, preko stručnjaka za prikrivanje informacija i uterivanje straha, naši susedi iz Srbije, tačnije prvi čovek zdravstva sada ide i korak dalje u svom prepoznatljivom maniru vređanja i omalovažavanja jer izgleda, drugačije ne ume“, ocenio je Hrapović.

On je dodao da Crna Gore neće nasedati na provokacije.

„Rezultati su tu, a to, ministre Lončar, ni Vi niti bilo ko drugi neće moći da ospori!“, saopštio je Hrapović.

Hrapović tvrdi da su sve relevantne međunarodne institucije, pre svega one koje se bave zdravstvom, odale priznanje Crnoj Gori zbog uspešne pripremljenosti i odgovora na COVID 19.

„Vi to sigurno znate i sami. Verujemo da Svjetska zdravstvena organizacija i Vama to može pojasniti, samo ako hoćete da čujete“, naveo je on.

„Pogledajte i najnovije Forbsovo rangiranje. Na osnovu 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i više od 11 hiljada informacija u kategorijama kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlade – Crna Gora je na 42. mjestu. Gdje ste vi? Da li imate i njima nešto da ‘spočitate i pojasnite?“, zaključio je Hrapović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare