Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da ne isključuje mogućnost da mere, jednom ublažene, ponovo budu vraćene na snagu, ali da to u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da se prognozira.

„Da li ćemo vraćati mere? To je pitanje koje je pitanje nad svim pitanjima. Ne možemo još da znamo. To treba da se dogodi, a moramo svi da prođemo“, rekao je Kon novinarima i ukazao:

„Ako nemamo imunitet u populaciji, krećemo ispočetka. Ne baš ispočetka, jer sad znamo određene stvari“.

Kolektivni imuntitet se, kaže, stvara ili zaražavanjem ili vakcinom, ostaje da se vidi.

Zabrana kontakta i nadalje postoji, ukazao je, a najvažnije je, prema Konu, zapamtiti sledeće – moramo štiti starije kakva god je situacija.

„Mora da nam ostane u svesti da i dalje moramo da ih štitimo. Ne moraju samo oni sami, nego i mi. Mešanje, kontakti, pogotovo sa njima, treba u glavi da nam budu zabranjeni“.

On ističe da ne možemo da se poredimo sa početkom epidemije, jer sada imamo potpuno nov epidemiološki nadzor, koji nije postojao ranije i nismo više u takvoj brizi.

„Istovremeno postoje razna uverenja i da ne bi funkcionisali tako, sačekaćemo testiranja da vidimo prokuženost. Da virus može da se vrati, to je poznato i blisko lekarima i plaši nas. Ali, ne treba preterivati pre rezultata. Da je moguće, moguće je ukoliko je osetljivost dovoljno velika i pojave se uslove za lako prenošenje, to je suština“, zaključio je dr Kon.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare