Foto: nova.rs

"Kod nas se misli da su reke kolektori za sav otpad, to su stara kola, akumulatori, branici, stara bela tehnika... Jakim inspekcijskim merama se to sprečava. Postoje kazne, ali verovatno da one nisu dovoljne. Verovatno se i nekima gleda kroz prste. Tako i dolazi da na akumulacijama imate užasne količine plastičnog otpada", izjavio je hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković.

On je u emisiji Dan uživo istakao da se situacija sa poplavama u nekim krajevima Srbije smiruje, dok se pojavljuje opasnost od poplavama u drugim delovima zemlje.

„Na nekim lokalitetima imamo blago smirivanje hidrometeorološke situacije. Juče je bilo najgore na slivu reke Lim i gornjem toku Ibra. Na Limu se polako smiruje. Tu je sada vrh talasa kod Brodareva, a kod Prijepolja u toku večeri. Još uvek je na tom sektoru vanredna odbrana od poplava. Ali, stale su padavine i u Crnoj Gori, pa se to smiruje“, kaže Vladiković i objašnjava da je početak padavine snega „predah“ za sve, jer se on neće odmah otopiti, i onda nema naglog priliva vodostaja.

Objašnjava da je na Ibru jako nepovoljna situacija, od Raške, gde je vrh talasa, do ušća Zapadne Morave.

„Na ovom potezu se ne očekuju takvi problemi kao što su bili na delu Ibra. Ozbiljna je situacija i u dolini Drine“, upozorava gost N1.

Iako se čini da se situacija smiruje, pojavili su se novi problemi, jer se povećava vodostaj Save.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Poplavljena autobuska stanica u Raškoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar