Foto: TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Na Novom Beogradu ispred Palate Srbija održana je vežba policije "Obruč 2020", u kojoj je simulirana borbu s teroristima i oslobađanje talaca.

Antiteroristička taktičko-pokazna vežba „Obruč 2020“ počela je u 17 sati ispred Palate Srbija u Beogradu, a među prvima stigli su Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i direktor policije Vladimir Rebić. Pukovnik policije Vladan Mirković predao je raport predsedniku Srbije.

„Cilj vežbe je prikaz spremnosti specijalističke obučenosti“, rekao je u raportu Mirković.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

U vežbi učestvuje više od 254 policajaca. Angažovano je 28 vozila različite namene i pet helikoptera. Čitava vežba odvija se u noćnim uslovima.

Policija tokom vežbe rešava „amok“ situaciju, u kojoj dolazi do neselektivnog povređivanja od strane jednog ili više napadača, najčešće vatrenim automatskim oružjem, gde se ispoljava bezobzirnost. Tokom vežbe simulira se napad jedne terorističke organizacije.

Prikaz dolaska naoružanih terorista koji započinju masovno ubijanje civila

U prvoj fazi vežbe prikazan je dolazak naoružanih terorista iz dva pravca na mesta javnog okupljanja i započinje masovno ubijanje civila. Prilikom napada oni koriste razna naoružanja i pokazuju visok stepen brutalnosti i zaposedanje objekata.

Komandno operativni centar nakon dobijanja informacije na lice mesta upućuje patrole policije opšte nadležnosti i šest interventnih jedinica. Dolazi do razmene vatre sa teroristima. Pristiže i prva ekipa Hitne pomoći.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

U poteru za teroristima uključuju se i helikopteri.  Poteru za teroristima preuzimaju dva tima, Interventne jedinice 92.

Helikopter „Erbas h145“ sve vreme potere osvetljava trasu kojom se kreću teroristi i obaveštava o njihovom kretanju patrole interventne jedinice.

Teroristi zauzimaju autobus gradskog prevoza i izbose ultimatum

Na drugoj lokaciji teroristi zauzimaju autobus gradskog prevoza sa putnicima i iznose ultimatum da se zaustavi policijska akcija.

Saobraćaj će tokom trajanja vežbe biti zatvoren od Brankovog mosta do raskrsnice Bulevara Nikole Tesle sa ulicom Trešnjin cvet.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Treća faza vežbe započinje uvođenjem specijalnih snaga antiterorističke jedinice i žandarmerije. Dolaze u oklopnim vozilima i rečnim putem. Jedinice preuzimaju koordinisanu akciju prema teroristima.

Posle vežbe predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je svoju ocenu viđenog:

– Pripadnici MUP-a su garant bezbednosti i sigurnosti građana Srbije. Od njih u narednim danima i nedeljama koji su pred nama očekujemo rezultate. Ne samo u Beogradu, već i cela Srbija mora da bude sigurna, bezbedna i da u potpunosti pobedi kriminal i mafiju, poručio je Vučić, nakon antiterorističke taktičko pokazne vežbe MUP-a „Obruč 2020“.

On je čestitao pripadnicima MUP-a na svemu što su prikazali, što su, kako je rekao, važne stvari. Posebno je primetio helikoptere H 145, koji su, kaže, pokazali da i na prostor koji nije unapred pripremljen za sletanje, u noći, mogu da dejstvuju.

„Koliko su nisko leteli, plašio sam se da li će moći da slete pored bandera… a pokazali su kako mogu da prate automobile“, rekao je Vučić i dodao da su svi pripadnici MUP-a pokazali dobru pripremljenost i obučenost.

„Obruč 2020“ večeras je prikazao rešavanje krizne situacije u noćnim uslovima o spremnost pripadnika MUP-a da pruže efikasan odgovor u svakoj situaciji u nocnom režimu i otežanim uslovima.

Cilj vežbe bio je da se pokaže obučenost da hitnom intervencijom bez odlaganja, uz korišćenje opreme visokog nivoa balisticke zaštite i savremenih tehnickih uredaja, pripadnici MUP-a savladaju teroriste i zaštite gradane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare