Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Screenshot/Youtube/Ariadne NoviSad; Goran Srdanov/Nova.rs

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ovih dana vlada haos, jer su, kako nezvanično saznaje Nova.rs, obe direktorke Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnele ostavke. Kako navodi naš izvor, na taj korak su se odlučile jer se od ovih institucija u narednom periodu očekuje da skinu zaštitu spomenika kulture kompleksu Generalštaba koji je ustupljen zetu Donalda Trampa.

Ministar građevinarstva Goran Vesić, u ime Vlade Srbije, potpisao je u maju Ugovor o revitlizaciji kompleksa Generaštaba u Ulici Kneza Miloša sa američkom kompanijom „Affinity Global Development“, za koji je stručna javnost ocenila da je u potpunosti neprihvatljiv način obnavljanja ovog spomenika kulture.

Generalštab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stepen zaštite koji uživa Generaštab podrazumeva da bi kompleks trebalo da bude obnovljen u istovetnom obliku kakav je bio kada je izgrađen, dok je iz nacrta koje je ponudila američka kompanija, bliska Donaldu Trampu, više nego očigledno da to neće biti urađeno na taj način, već da će značajan deo kompleksa biti srušen. Da bi to moglo da se uradi po zakonu nadležene institucije moraju da ukidnu statusa spomenika kulture.

Generalštab projekat Foto:FoNet/X jaredkusner

Sagovornik Nova.rs iz Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda koji je želeo da ostane anoniman objašnjava za Nova.rs da je ostavka njihove direktorke Olivere Vučković izvesna, ali da niko u toj instituciji nije dobio još ništa “crno na belo”.

„Saradnici se plaše da bilošta potpišu“

Direktorkina ostavka, prema njegovim rečima, prvo treba da stigne pred Upravni odbor zavoda, pa onda u Skupštinu grada koja je osnivač ove institucije.

“U Zavodu vlada potpuni haos. Ljudi među sobom pričaju uveliko da direktorka odlazi, ali niko nam ništa ne saopštava zvanično. Napeto je pa se stručni saradnici plaše da bilo šta potpišu” opisuje atmosferu.

Olivera Vučković 66. Međunarodni Sajam knjiga Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Slično je i u Republičkom zavodu, gde su, kako nam prenosi neimenovani izvor, prethodnih dana konstantno održavani sastanci sa pojedinim predstavnicima iz Ministarstva kulture.

I u jednoj i u drugoj instituciji zaposleni su čuli šta se dešava kod onih drugih, što je još više pojačalo tenzije.

Dubravka Đukanović Foto:Screenshot/Youtube/Ariadne NoviSad

Međutim, ni u Republičkom ni Gradskom zavodu nisu želeli javno da govore za Nova.rs. I Olivera Vučković i Dubravka Đukanović ostale su neme na naše pozive i zahteve za razgovor.

Iz Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda samo nam je kratko poručeno da sva pitanja koja imamo za njih moramo prvo da uputimo Gradskom sekretarijatu za informisanje. Iz Gradskog sekraterijata, kao iz Ministarstva kulture do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor na naša pitanja.

Do sada zatvarale oči pred devastacijom

Činjenica je da su ove institucije prethodnih godina vrlo često zatvarale oči pred devestiranjem spomenika kulture i arhitektonskog nasleđa Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji.

Tako je 2020. godine čak bila i pokrenuta onlajn kojom se zahteva ostavke Olivere Vučković, zbog, kako je tada navedeno, narušavanja beogradske arhitekture i davanja dozvola za uništavanje arhitektonskih vrednosti koje bi na toj funkciji trebalo da zaštiti.

Olivera Vučković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stranka Zajedno je u februaru 2023. godine podnela je krivičnu prijavu protiv Vučkovićeve, kao i tadašnje ministarke kulture Maje Gojković, nadležnih pri Zavodu i Ministarstvu kulture, jer nisu, kako je navedeno, “zaštitili zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu, koja je imala status spomenika kulture od velikog značaja”.

Sama Olivera Vučković u retkim obraćanjima javnosti tvrdila je da oni reaguju na svaki pokušaj narušavanja urbanog nasleđa, a onda kad ne reaguju, to je zato što zakon tako nalaže.

Tako je u julu 2023. godine komentarišući za RTS česta rušenja zgrada koje su dokazi i sećanje na istorijsko urbano nasleđe grada, kao što je više objekata na Neimaru i Vračaru, umesto kojih su sazidale višespratnice, rekla da je “jedini mehanizam protiv ovakvih poteza nesavesnih investitora utvrđivanje prostorno-istorijskih celina i da je u toku postupak za zaštitu nekoliko kulturno-istorijskih celina”.

Međutim, ti postupci su išli dosta sporo, a za to vreme nastale su mnoge prepoznatljive beogradske građevine. Olivera Vučković je tada objasnila da je za to odgovorna građevinska inspekcija, a ne Zavod i da ono što Zavod jedino može da uradi je da pozove građevinsku inspekciju.

Dubravka Đukanović se još manje pojavljivala u javnosti, a njene komentare devastacije kulturnog nasleđa usled najezde investitorskog urbanizma teško je naći. Mediji su, međutim, pisali o sukobu interesa kada je njena privatna firma „Studio D Art“ u periodu od 2017. do 2020. dobila posao od Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture na čijem čelu je bio njen tada nevenčani partner Zoran Vapa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare