Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Vojska Srbije je započela sa radovima na prilagođavanju Hale Čair i drugih prostora u Nišu za potrebe poljske bolnice, gde će biti smeštena lica obolela i inficirana korona virusom, ali sa blažim simptomima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ti objekti, sa više od 500 kreveta, biće spremni za prihvat pacijenata početkom sedmice, dodao je on.

Najteži bolesnici biće lečeni u bolnicama, istakao je Vulin, a ovde oni sa lakšim simptomima, koji itekako mogu da zaraze druge ljude.

On je najavio da će prostor biti „uređen po beogradskom modelu, koji su odobrili i veoma pohvalili kineski stručnjaci“.

„To podrazumeva i paravane, kasete i prostor za odmor, kao i odgovarajuću ishranu. Dakle, sve što je u Beogradu, biće i u Nišu“, precizirao je Vulin.

Ukoliko se ukaže potreba za većim brojem kreveta, već su predviđeni određeni prostori koji će biti prilagođeni potrebi, dodao je on i objasnio da je Vojska Srbije tu da pomogne i organizuje život u ovim prostorima.

Vulin je zamolio sve da razumeju da ovo ipak nisu hoteli i poručio da će „ovde vladati vojnička disciplina“.

 

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

 

„Samo tako ćemo odavde izaći zdravi, srećni, sigurni i vratićemo se svojim porodicama“, uveren je Vulin.

Vulin je dodao da će se u privremenu bolnicu dolaziti sa uputom odgovarajućeg lekara, a inficirani će biti prevezen bolničkim vozilom, kao i da će sve biti planski organozovano.

Na konstataciju novinara da će verovatno biti reakcija u javnosti zbog smeštaja u „Čairu“, Vulin je kazao da će sve biti čisto, dezinfikovano i zdravo i dodao da je to vojnički smeštaj.

Prema njegovim rečima, „ova pošast će se pobediti ako svaki stanovnik Srbije bude odlučio da je pobedi, a dovoljan je samo jedan da se ne pridržava pravila, samo jedan da pobegne iz karantina, to je dovoljno da prenese bolest“.

„Samo zajedno možemo pobediti, i molim vas, ostanite kod kuće“, naglasio je Vulin.

Potpukovnik Vladan Mijalković iz mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske kazao je da su juče i danas u hali Čair pripremili 168 kreveta i 59 u još jednoj pomoćnoj prostoriji.

Dodao je da se u osnovnim školama „Mika Antić“ i „Duško Radović“ postavlja 280 kreveta.

„Danas i sutra uvešćemo internet i televiziju. Postavićemo paravane i odvajati po osam-devet kreveta. Oni koji budu smešteni ovde imaće sve uslove za život“, rekao je Mijalković.

Vojska Srbije juče je počela sa pripremanjem karantina za smeštaj više od 1.000 osoba u Novosadskom sajmu, dok će privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas početi da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram