Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GRIGORY SYSOEVS/SPUTNIK/KREMLIN

Grupa profesora iz Srbije pokrenula je inicijativu da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu bude oduzet počasni doktorat Beogradskog univerziteta.

Inicijativu su potpisali profesori Dušan Teodorović, Nikola Samardžić, Stevan Lilić, Dubravka Stojanović, Ivan Videnović, Vesna Rakić Vodinelić, Vladimir Vodinelić, Rade Veljanovski i Dragor Hiber.

Oni su podsetili da je 24. februara prošle godine Rusija započela vojnu invaziju na Ukrajinu.

„Agresija na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine samo u prvih nekoliko nedelja imala je za posledicu desetine hiljada vojnih i civilnih žrtava na obe strane, najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata. Na globalnom nivou, invazija je izazvala akutnu energetsku krizu i nestašicu hrane“, naveli su u inicijativi.

Podsetili su da je Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, do sada više puta podržala rezolucije Generalne skupštine UN, kojima se osuđuje vojna intervencija Rusije protiv suverene Ukrajine.

„Vladimir Putin kao predsednik stoji na čelu Rusije koja je izvršila vojnu intervenciju u Ukrajini, a koju su UN i Srbija odlučno i javno osudile“, naveli su potpisnici.

Ocenili su da u sadašnjim okolnostima „više ne postoji“ razlog za dodelu počasnog doktorata Univerziteta u Beogradu Vladimiru Putinu.

PROČITAJTE JOŠ

Na predlog Komisije za univerzitetska priznanja, a na inicijativu Pravnog fakulteta, Senat Univerziteta u Beogradu je na sednici održanoj 16. marta 2011. godine jednoglasno doneo Odluku o dodeli počasnog doktorata tadašnjem ruskom premijeru Vladimiru Putinu, za „izuzetan doprinos od nacionalnog značaja”.

U Obrazloženju Odluke o dodeli počasnog doktorata navodi se i da je Putin dao „veliki doprinos ostvarivanju vladavine prava u svetu, borbi protiv terorizma i uspostavljanju stabilnog i racionalnog globalnog društva“.

„Vladimir Putin je pokazao da se moderne države ne mogu cepati, razbijati i deliti voljom moćnika, kao ni terorističkim delovanjem i zločinima separatista“, piše u obrazloženju.

BONUS VIDEO: Vučić komentarisao reakciju Moskve na njegovu izjavu da će možda morati da uvede sankcije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar