dr Danica Grujičić Foto: N1

Važno je da pacijenti imaju poverenje u svoje onkologe, kao što je važno i promeniti psihološki pristup brojnih pacijenata, rekla je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima. Ona je, odgovarajući na pitanja, rekla i da su Srbiji potrebna najmanje još dva PET skenera, jer na taj pregled trenutno čeka više od 100 pacijenata.

Govoreći na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima, Grujičić je podsetila da je psiha svakog pacijenta od izuzetne važnosti, ukazujući na to da se svi oni uvek mogu obratiti Institutu, uz predlog da posete sajt „Društvo Srbije za borbu protiv raka“, na kojem su postavljene kako kaže, odlične brošure o mnogim pitanjima, a koje su sastavljali naši lekari koji su ceo svoj radni vek posvetili zdravstvu.

„Pacijenti su sami po sebi disciplinovani, ali i članovi njihovih porodica moraju da budu disciplinovani i svako od nas ima krizu i ne treba da se plašimo da idemo kod psihologa ili psihijatra, važna je priča sa pacijentima“, smatra Grujičić.

Na jedno od pitanja pacijenata, zašto pojedini pacijenti iz unutrašnjosti ne dobijaju upute za PET skenere, ona odgovara da je za sada situacija otežavajuća po tom pitanju, ističući da se spisak sa pacijentima na dvonedeljnom nivou uredno „apdejtuje“ , ali i da su potrebna barem još dva takva skenera koja će umnogome olakšati posao.

„Ima više od 100 pacijenata koji čekaju PET skener, ali ceo Beograd, područje Šumadije, sve do Vranja i Kosovske Mitrovice pokriva jedan PET CT skener, a nama trebaju samo za neke naše onkološke pacijente tri. Mi ćemo ih verovatno u nekom trenutku imati“, poručila je.

Grujičić je navela da je izuzetno bitno da se sve što nije dobro ispravi, dodajući da će to biti zadatak i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare