Dinko Gruhonjić Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je, u periodu od januara do kraja avgusta, zabeležilo dva fizička napada, tri napada na imovinu i 26 slučajeva zastrašivanja i pretnji, uključujući pet pretnji bombom, protiv novinara i medijskih kuća – navodi se u najnovijem izveštaju organoizacije Hjuman rajts voč. Zastrašivanje i pretnje nasiljem na svojoj koži je osetio i novinar Dinko Gruhonjić, urednik novosadske Autonomije. On je u Danu uživo rekao da pretnje u kontiuitetu dobija već dve decenije, a da je samo jedna rasvetljena. Dodaje da je njegova porodica kolateralna šteta njegovog posla i da je pitanje trenutka kada će biti pređena crvena linija i režim Aleksandra Vučića početi u potpunosti da liči na Putinov.

Gruhonjić je ispričao da više od dve decenije dobija pretnje, a da je samo jedna rasvetljena. Kako kaže, jednog dana je obavešten da je osoba koja je pretila iskoristila oportunitet i nagodila se s tužilaštvom.

„To je najgore kada su u pitanju pretnje, politika nekažnjavanja pretnji novinarima koju vlast upražnjava“, ukazao je sagovornik Dana uživo na N1 i dadao da je ne samo dozvoljeno, već i poželjno pretiti novinarima, a da se tako napreduje u stranačkoj hijerarhiji.

Upitan kako se oseća kada mu godinama stižu pretnje, Gruhonjić odgovara da se to s jedne strane može podvesti pod rizik posla, s tim što je u slučaju Srbije taj rizik prevršio svaku meru.

Dodaje da je porodica kolateralna šteta njegovog posla i da su ni krivi ni dužni takođe traumatizirani. Priseća se slučaja kada im je ispred ulaza u zgradu ispisan grafit sa porukom da treba da se isele iz Srbije. To je, kaže, videlo njegovo mlađe dete.

„Osećaj nije prijatan i bio bih budala kada bih rekao da se ne plašim. Bio bih lud kada bih rekao da ne preduzimam određene mere lične bezbednosti. Ali se pitam koji je to dan kada će crvena linija biti pređena i kada će Vučićev režim početi da u potpunosti ličli na Putinov režim, a znamo šta je Putin radio ljudima poput mene i kolegama sličnim meni“, rekao je novinar iz Novog Sada za N1.

On ocenjuje da su u nedostatku opozicije profesionalni i nezavisni novinari shvaćeni kao politički protivnici, a da preteće poruke kreću iz centara moći i skupštinskih klupa.

„Ubeđen sam da te pretnje ne potiču od grupe entuzijasta koje u slobodno vreme prete. Te pretnje su koordinisane sa samih vrhova vlasti iz takozvane duboke države. Priča o izdajnicima i stranim plaćenicima, koju slušamo 30 i kusur godina, ne samo da se nije promenila, nego je potpuno preslikana i verovatno još bestijalnija u odnosu na devedesete godine“, kazao je Gruhonjić.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Uhapšena osoba za koju se sumnja da je pretila Jeleni Obućini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar