Reka Gročica, korito reke Gročice, zagađenje, zagadjenje
Foto: Privatna arhiva

U opštini Grocka poslednjih dana širi se nesnosan smrad, za koji meštani kažu da ne znaju odakle dolazi. Prema njihovim rečima, smrad dolazi iz lokalnog potoka koji se uliva u Dunav i koji se zbog štetne i crne materije svake večeri širi ovim prigradskim naseljem. Stanovnici su očajni, a iz opštine i nadležnih institucija za sada nema nikakvih odgovora.

Prema rečima meštana, interesantno je što smrad svako veče dolazi u tačno određeno vreme od 19 sati, te da oni slobodno „mogu da naviju alarm“ da će tada početi zagađenje i da budu sigurni da tokom noći neće mogu da udahnu vazduh.

„Potok se svako veče od 19 sati boji u crno. Zaista nema dileme, neko u to doba izliva u potok nešto što ne može biti bezazleno. Smrad ostaje preko čitave noći i čitavog dana. Takvog je intenziteta da je nemoguće otvoriti prozore“, reči su građana koji su se obratili našem portalu u nameri da neko konačno čuje za njihove probleme.

Oni kažu da u tom kraju verovatno nema toliko mogućih uzročnika ovog problema, te da nadležni organi vrlo lako mogu da utvrde ko zagađuje vazduh, tj odakle dolazi smrad.

Reka Gročica, korito reke Gročice, zagađenje, zagadjenje
Foto: Privatna arhiva

„Pitanje je samo u čijoj je to nadležnosti. Gročica se direktno uliva u Dunav, za one koji ne znaju. Time problem prestaje da bude lokalna stvar prigradskog naselja i njegovih stanovnika o čijem zdravlju se ne brine previše. O prirodi se, rekli bismo, odavno ne brine niko“, rekli su nam građani.

Stanovnici ovog prigradskog naselja obratili su se i lokalnim vlastima, konkretno predsedniku opštine, ali odgovor još uvek nije stigao. Pored toga, oni su se obratili republičkoj inspekciji, ali ni tu nije bilo mnogo uspeha.

I mi smo kontaktirali opštinu Grocka, ali odgovore nismo dobili.

Bonus video: Grocka – crni potok teče 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare