Saobracajna guzva na granicnim prelazima granicni prelaz
Saobraćajna gužva na graničnim prelazima Horgoš, Preševo, Gradina i Batrovci Foto:kamere.amss.org.rs

Vikend pred nama doneće nam nove gužve na graničnim prelazima širom zemlje, a mi vam predstavljamo koji su prelazi najopterećeniji i gde najviše treba da se naoružate strpljenjem.

Sezona godišnjih odmora odavno je počela, a zajedno sa njima počeo i je pojačan intenzitet saobraćaja i gužva širom zemlje, ali i na graničnim prelazima na izlazu iz nje.

Prethodnih dana bilo je puno snimaka i fotografija u kilometarskim kolonama, a vozači očajni zbog gužvi čekali su satima da uđu, odnosno izađu iz zemlje.

Predstavljamo vam najopterećenije putne pravce u zemlji i granične prelaze na kojima ćete sigurno biti nekoliko sati, pa se zato naoružajte strpljenjem.

Na Horgošu gužva u proseku od sat do tri sata čekanja

Kada je reč o ovom graničnom prelazu, koji se nalazi na granici između Srbije i Mađarske, gužve i čekanje je nešto što je svakodnevica. Na graničnom prelazu Horgoš, za ulazak u našu zemlju, otvoreno je svih šest traka kao i jedna iz suprotnog smera, koja je inače namenjena putnicima za izlazak iz zemlje.

Situacija je posebno problematična prilikom ulaska u zemlju, gde putnici čekaju u proseku između jednog i tri sata. Nažalost, za vikend će se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja pa će se verovatnije čekati tri, nego jedan sat.

Na izlasku iz Srbije neće biti velikih gužvi.

Na Batrovcima zadržavanje minimalno 30 minuta

Kada je reč o ovom graničnom prelazu koji se nalazi na granici sa Hrvatskom, zadržavanje u proseku iznosi 30 minuta, ali je problematičniji prelazak sa hrvatske strane budući da se tamo saobraćaj odvija dosta usporeno.

Zbog toga moguće je očekivati da će gužva biti nešto veća sa hrvatske strane, a tako je bilo i poslednjih dana.

Na Preševu čekanje minimalno pola sata

Na ovom graničnom prelazu, koje se nalazi prema Severnoj Makedoniji, gužve su takođe standardne za ovo doba godine. Zadržavanje je minimalno pola sata, ali putnici treba da očekuju ipak nešto duža zadržavanja.

Na Gradini čekanja od sat i po do dva sata

Na ovom graničnom prelazu koji se nalazi na granici sa Bugarskom, putnička vozila pri izlasku iz Srbije čekaju u proseku oko tri sata, pa se takve gužve očekuju i za vikend. Preduzeće „Putevi Srbije“ više puta je navodilo da su gužve velike na ovom prelazu, pa građani mogu da očekuju da će ponovo biti u koloni oko tri sata.

Stanje na putevima ovog jutra:

Prema informacijama Uprave granične policije u 8.00 sati na graničnom prelazu Gradina, zadržavanje na izlazu za putnička motorna vozila je 70 minuta.

Na graničnom prelazu Preševo, zadržavanje na izlazu za putnička motorna vozila je 90 minuta, saopštili su Putevi Srbije.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužeg zadržavanja za sve kategorije vozila.

Naplatne stanice

Na naplatnim stanicama na autoputevima u Republici Srbiji nema zadržavanja vozila.

Na auto-putu E-75, od bivše naplatne stanice Bubanj Potok do skretanja za Ikeu (petlja Tranšped) – do 30. jula izvode se radovi na uklapanju Kraka 3 sa novoizgrađenom petljom Bubanj Potok.

Saobraćaj u smeru ka Nišu odvija se preticajnom saobraćajnom trakom desnog kolovoza auto-puta, kao i preticajnom trakom suprotnog smera Niš-Beograd, dok se saobraćaj u smeru ka Beogradu odvija zaustavnom i voznom saobraćajnom trakom, saopštili su Putevi Srbije.

Sa Obilaznice oko Beograda za saobraćaj je zatvoren prolazak podvožnjakom ispod auto-puta, pa se saobraćaj sa Obilaznice oko Beograda, u smeru ka Beogradu, odvija preko petlje Tranšped.

Na auto-putu E-75, granični prelaz Horgoš – petlja Horgoš, u smeru ka Novom Sadu, do 12. avgusta radovi na rehabilitaciji kolovozne konstrukcije. Radovi u voznoj i preticajnoj saobraćajnoj traci, a saobraćaj u zoni radova preusmeren u zaustavnu saobraćajnu traku.

Na auto-putu E-75, Lapovo-Markovac, do 13. avgusta radovi na rekonstrukciji natputnjaka. Za saobraćaj je zatvorena preticajna saobraćajna traka iz smera Beograda i preticajna saobraćajna traka iz smera Niša.

Šilopaj- Kalimanići – od 16. jula do 19. jula od 7 do 17časova na snazi je obustava saobraćaja zbog rehabilitacije puta. Alternativni putni pravac: Ugrinovci- Šilopaj-Kalimanići.

Put Zrenjanin – Ečka, do 19. jula od 7 do 16 č, radovi na redovnom održavanju, uz naizmenično propuštanje vozila.

Bonus video: Osveta – pazi s kim se kačiš u saobraćaju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar