Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Granični prelaz preko mosta u Skelanima otvoren je 2. maja za meštane sa obe strane Bajine Bašte i Skelana koji imaju poljoprivredna gazdinstva ili posao sa obe strane Drine.

Predsednik opštine Radomir Filipović kaže za Tanjug da za stanovnike Bajine Bašte i Skelana život nije mogao da stane tokom vanrednog stanja, jer usled prirodne povezanosti njihova imanja i radna mesta nalaze se sa obe strane Drine.

„Tokom rata dosta ljudi je prešlo u Bajinu Baštu, a imanja i kuće su ostala u Skelanima, koji administrativno pripadaju opštini Srebrenica. Danas tu granicu sa Republikom Srpskom koristi veliki broj meštana kojima prelazak preko mosta znači život. Preko 500 domaćinstava iz Bajine Bašte ima obradivo zemljište u Skelanima i preko 1000 meštana ih obrađuje i to je njihov jedini izvor prihoda“, priča Filipović.

Potpredsednik Skupštine opštine Srebrenica Dragić Glišić kaže da život većine stanovnika Skelana izgleda tako što s jedne strane reke rade u susednoj državi, a u drugoj su im kuća i porodica.

„Ova granica i most za njih predstavlja pitanja opstanka“, ističe Glišić.

Rajka Blagojević, koja živi od pčelarstva i uzgajanja voća kaže da nekoliko nedelja nije mogla da obavlja sezonske radove na imanju, pa je otvaranje granice bilo od presudne važnosti za održanje njenog biznisa.

Pročitajte još:

„Bila sam prva koja je prešla granicu po njenom delimičnom otvaranju 2. maja. Ne mogu vam opisati koliko je to važno za nas poljoprivrednike, jer ovo je vreme kad u polju ima puno posla,a mi od toga živimo“, priča Blagojevićeva.

Dozvolu prelaska prvo su dobili vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, a zatim i ostali stanovnici čija radna mesta nisu u istoj državi gde im je mesto prebivališta.

Lica koja prelaze granicu u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice, zatim da dežurnom inspektoru naznače pravac kretanja odnosno poljoprivrednu parcelu i vrstu kulture koju obrađuju, kao i da ostave broj telefona radi eventualne kontrole.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare