Učenici osmih razreda u Srbiji danas su polagali test iz maternjeg jezika u okviru male mature. U jednoj od beogradskih osnovnih škola razgovarali smo sa đacima, koji su sa nama podelili utiske sa testa. Otkrili su nam i koji zadatak im je zadao najviše muke.

Sa osmacima koji su malu maturu polagali u osnovnoj školi „Josif Pančić“ na Banovom Brdu, ekipa portala Nova.rs razgovarala je o utiscima sa testa, njihovim očekivanjima u vezi sa rezultatima, a otkrili su nam i koji zadaci su im bili najteži.

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema rečima učenika, najteže im je pala analiza pročitanog teksta, koju je trebalo uraditi u dva od mogućih 20 zadataka. Prvi od ta dva zadatka odnosio se na „Livadu“ Danila Kiša. Muke im je zadala i pripovetka Laze Lazarevića – „Sve će to narod pozlatiti“.

U ovim zadacima bilo je potrebno pročitati odlomak iz teksta, a potom odgovoriti na pitanja. Kako đaci ističu, svaki od ponuđenih odgovora delovao im je „logično“ i kao da bi baš on mogao biti tačan. S druge strane, gramatika i pravopis nisu im bili teški, a očekuju da će imati minimum 15 od mogućih 20 poena. Ipak, pojedine učenike nisu poljuljali zadaci iz književnosti, te očekuju maksimum bodova.

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Uradila sam bolje nego što sam očekivala. ‘Pecali’ su nas na razumevanje pročitanog teksta, ali ostalo smo radili, gramatiku smo već znali“, podelila je svoje utiske jedna od malih maturantkinja.

Sa njom se složila i većina drugih učenika, a jedna od njih rekla je i da ju je na početku „uhvatila“ trema, ali je na kraju sve bilo kako treba.

Neki od osmaka rekli su da je test bio lak, neki smatraju da je probni ispit bio lakši – ali svi očekuju dobre rezultate.

„Razumevanje teksta mi je bilo najteže, jer je trebalo obratiti pažnju na detalje“, rekla je jedna od učenica, dok je njenoj drugarici muku zadalo i to što su svi ponuđeni odgovori bili slični.

„Sve ostalo se nauči, za ovo je potrebno da malo ‘upalite kliker’. Zato je verovatno svima i bilo teško“, objasnio je učenik koji je zadovoljan kako je uradio test, ali se oko razumevanja pročitanog teksta namučio.

U videu na početku teksta pogledajte šta su mali maturanti rekli o današnjem testu.

Bezbednost dece na prvom mestu

Po samom završetku ispita razgovarali smo i sa direktorom osnovne škole „Josif Pančić“ Milanom Bajićem, koji je istakao da nije bilo problema zbog smanjenog obima objekata u kojima se polaže mala matura ove godine.

Milan Bajić, Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Sve je pod kontrolom. Glavna briga za decu i roditelje treba da bude rad na završnom ispitu, sve ostalo je stavljeno pod kontrolu. Javnost uopšte ne bi trebalo da se uzbuđuje oko toga“, rekao je Bajić za Nova.rs, i dodao da deca nisu bila nervozna.

Groznica male mature se nastavlja. Osmaci danas polažu matematiku, a sutra kombinovani test.

BONUS VIDEO Milan Bajić direktor Osnovne škole „Josif Pančić“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar