Foto:KTV Zrenjanin

Uprkos odlukama Vlade Srbije da se na javnom prostoru ne sme okupljati više od pet osoba, gradska vlast Zrenjanina danas je održala prvu licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta na kojoj je prisustvovalo dvadesetak ljudi.

Gradska komisija je raspisala javnu nabavku koja će se održati čak u 27 termina, od danas do 2. aprila. Na licitaciju su pozvani poljoprivrednici iz 24 sela iz okoline Zrenjanina, što je više od par stotina ljudi. Današnja je održana na gradskom stadionu, a prisutni su sedeli na udaljenosti i sa maskama na licima. Veliki broj paora je, međutim, propustio ovaj skup.

“Mi smo sada u strahu i da idemo na licitaciju. Pozivaju nas na masovni skup, a zabranjeno je svakakvo okupljanje. Dovoljno je da dođe jedan čovek, a da ima korona virus i svi smo ugroćeni. Komisija je trebala naći drugi način na koji se ona mogla sprovesti, a ne ovako da ugrožava zdravlje svih koji bi u njoj učestvovali”, izjavio je za lokalnu televiziju KTV zrenjaninski poljoprivrednik Radoslav Padejski. On je istakao da su mnogi paori zainteresovani za zakup državnog zemljišta, ali da u ovoj situaciji prosto smatraju da je veliki broj njih diskriminisan. Sa njim se slaže i poljoprivrednik Jančo Paljo.

Foto:KTV Zrenjanin

“Samo raspisivanje licitacije za vreme vanrednog stanja već krši uredbu Republike Srbije. A sada, ljudi stariji od 65 godina ne smeju ni da izađu na licitaciju. Još su je prebacili na gradski stadion, kao da prizivaju italijanski scenario. Zar treba da idemo svi tamo da se zarazimo?” pita Paljo, napominjući da je bilo pametnije da se licitacija pomerila za dva meseca, kad već nije raspisana na vreme. Ne obazirući se na apele poljoprivrednika, gradske vlasti su im poručile da stariji od 65 godina mogu da daju ovlašećnja mlađim licima da ih zastupaju, ne objašnjavajući pod kojim uslovima oni mogu da odu do notara, s obzirom da za njih važi apsolutna zabrana kretanja.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je u izjavi za KTV na dan raspisivanja licitacije rekao da će ona biti “sprovedena u skladu sa zakonom”, kao i da se kasnilo sa raspisivanjem jer je kasnila saglasnost resornog ministarstva.

Foto:KTV Zrenjanin

Ekipa KTV Zrenjanin je prilikom prvog izveštavanja o licitaciji istog dana uhapšena pod optužbom da se tokom ulaska u Gradsku kuću nisu pridržavali obaveznih mera zaštite usled epidemije, iako su, što je vidljivo i na njihovim snimcima, uredno nosili maske i rukavice.

U međuvremenu se ispostavilo i da je jedan od članova Gradskog veća Zrenjanin zaražen korona virusom, zbog čega je cela gradska vlast, među kojom je i Komisija za licitaciju, od danas u samoizolaciji, ali ni to nije bio razlog da se licitacija obustavi.

Foto:KTV Zrenjanin