Foto:Slavica Panic/Nova.rs

Posle jučerašnjeg protesta Užičana protiv izgradnje nove MHE na brani Vrutci, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, danas je demantovala sve tvrdnje Građanske čitaonice „Libergraf“. Ona kaže da gradskoj Upravi za izgradnju nije podnet ni jedan zahtev niti je izdata bilo kakav dokument koji se odnosi na izgradnju nove MHE na teritoriji grada. Smatra da održavanje protesnih skupova nije primereno situaciji u kojoj se nalazimo.

„Odgovorno tvrdim da vodosnabdevanje građana Užica ni jednog trenutka nije bilo ugroženo i tako će ostati. Svi radovi koji su urađeni krajem prošle godine, po projektu Instituta Jaroslav Černi, a koje je izvodilo JVP Srbijavode, urađeno je u okviru njihovog investicionog redovnog plana održavanja. Svi radovi su usmereni na potrebe vodosnabdevanja a ne za potrebe iskorišćavanja hidroenergetskog potencijala. Radovi koji se odnose na zatvaračnicu i ispust za obezbeđivanje ekološkog minimuma su i dva najvažnija benefita za grad Užice. Prvi benefit je da grad postojeću MHE Vrutci isključuje iz sistema sirove vode a drugi je što je proces zahvatanja vode, koji je neophodan za funkcionisanje MHE, sada pod kontrolom JKP Vodovod“, rekla je danas gradonačelnica Užica.

Gradonačelnica je dodala i da zhtevi na jučerašnjem protestu koji je održan u Užicu, vezani za izdavanje građevinske dozvole za JVP Srbijavode, su neupitni jer tom preduzeću takve dozvole i nisu bile potrebne. Što se tiče Elektrodistribucije, kako kaže, ni oni nisu dobili nikakav zahtev niti su izdali bilo kakve tehničke uslove bilo kom investitoru za izgradnju MHE na teritoriji grada Užica. Ona takođe misli da protest nije način dijaloga niti je za njega vreme.

„Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve predstavnike Građanske inicijative Libergraf, kao i ostale zainteresovane, do dođu u gradsku kuću, da porazgovaramo i suočimo mišljenja i da na kraju čujemo mišljenje struke. Smatram da u ovakvim okolnostima, kada se svi borimo protiv koronavirusa, kada je pandemija svuda u svetu pa ikod nas, neprimereno je bilo da se održi takav jedan skup koji je potencijalno izvor prenosa infekcije u našem gradu u čijoj bolnici je trenutno hospitalizovano oko 270 pacijenata“, istakla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Lokalna samouprava grada Užica, početkom prošle godine, donela je moratorijum na izgradnju novih MHE i u gradskoj upravi tvrde da se toga pridržavaju. Međutim, dozvole koje su ranije izdate ne podležu donetoj zabrani i grad Užice nema ingerencije da na to utiče.

Foto:Slavica Panic/Nova.rs

Može se reći da je šteta, čijim posledicama se sada bave Užičani ali i drugi građani u Srbiji, nastala je potpisivanjem Ugovora o implementaciji obnovljivih izvora energije između Srbije i EU 2017.godine a tiče se minihidroelektrana, vetroparkova i bio-mase. Ono o čemu se nije vodilo računa jesu vodni resursi koji su u Srbiji znatno manji nego u zemljama okruženja. Srbiju u ovoj godini očekuje donošenje Zakona o obnovljivim izvopima energije koji će razjasniti nedoumice i postaviti zakonske okvire ovog problema.

Donošenje novog zakona trebalo bi da odredi ko će proveravati usklađenost sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti a regulisaće i postojeće projekte i ugovore za otkup električne energije. S obzirom na probleme sa MHE, svi postojeći ugovori bi trebalo da budu revidirani. Novi zakon bi trebao da utvrdi i da li su postrojenja dozvoljena i izgrađena u skladu sa srpskim zakonodavstvom a ugovori koji ne ispunjavaju uslove trebalo bi da budu poništeni.

Dok zakon ne reguliše probleme MHE, Užice će najverovatnije doiti još jenu MHE i to u samom centru grada koja će, sa dograđenim delom raditi u okviru Centrale pod gradom. Inače ovo je prva hidroelektrana po Teslinim principima višefaznog sistema neizmenične struje, sagrađena 1900.godine. Iako je ova mala hidroelektrana zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu i jedan je od najznačajnik spomenika kulture u Užicu, u vlasništvu je Elektroprivrede Srbije koja je odlučila da je dogradnjom stavi u pogon.

Gradonačelnica Užica kaže da će predstavnici grada sa predstavnicima Elektroprivrede pokušati da razgovaraju na temu „Centrale pod gradom“ i izneti njihovo mišljenja. Da li će se postići neki dogovor da se odustane od te MHE to je više na Elektroprivredi ali će zakon svakako biti ispoštovan, obećala je prva dama grada na Đetinji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar