Foto: Shutterstock

Trenutni proticaj reke Rzav na privremenom vodozahvatu sa koga se uzima voda kojom se napaja grad Čačak i opštine Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac iznosi 2.200 litara u sekundi i on se nalazi u konstantnom opadanju što bi moglo da izazove restrikcije vode.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća za vodosnabdevanje „Rzav”, Zorana Baraća, kada protok padne na 1.400 litara u sekundi, doći će do umanjenja isporuke vode.

„Naše tridesetogodišnje iskustvo u radu ukazuje da ćemo uspeti da izdržimo desetak do petnaest dana sa ovim protokom uz pretpostavku da u međuvremenu neće biti kiše i da se ostvare najavljene visoke temperature. Ali krajem meseca, najdalje početkom avgusta, ukoliko ne bude padavina u slivu reke Rzav, sigurno ćemo primeniti meru umanjenja isporuke vode”, rekao je Barać.

Razlog malog protoka, kako Barać kaže, jeste zima sa veoma malo padavina, kao i suvo proleće ipak trenutna situacija je stabilna i vodosnabdevanje funkcioniše u punom kapacitetu.

„Trenutna situacija je takva da mi radimo sa punim kapacitetom i u distribuciji imamo oko 650 litara u sekundi i svi naši korisnici imaju dovoljne količine vode za piće i ona je odličnog kvaliteta”, rekao je Barać.

Umanjenje isporuke vode sa sistema „Rzav” lokalnim preduzećima za vodosnabdevanje koja dalje vodu distribuiraju krajnjim korisnicima, odnosno stanovništvu vrši se prema pravilniku donetom pri samoj izgradnji ovog sistema.

PROČITAJTE JOŠ

„Za to postoje pravilnici i umanjenje se vrše prema dva kriterijuma. Prvi kriterijum je učešće u samoj investiciji, odnosno ona lokalna samouprava koja je u izgradnju sistema `Rzav` uložila više, oni će u trpeti manje umanjenje od onih koji su uložili manje sredstava. Drugi parametar je količina vode koju je korisnik preuzeo iz ovog sistema, te će privilegovani biti oni koji su uzimali veće količine pijaće vode”, kazao je Barać.

Pored niskog vodostaja, jedan od razloga za moguće uvođenje restrikcija u isporuci vode jesu i nesavesni građani koji nracionalno troše vodu u ovim sušnim periodima.

„Pogotovo u prigradskim i seoskim mesnim zajednicama uočavamo u posledjih mesec dana, da je prosečna potrošnja više nego duplo uvećana tako da se očigledno radi o nenamenskoj potrošnji. Apelujemo na korisnike da se voda namenski troši. To znači da se voda koristi za ljudsku upotrebu, za piće, pripremanje hrane i sanitarne potrebe. U selima normalno za napajanje stoke. Ali izbegavati da se ovom vodom zalivaju poljoprivredne površine jer onda ugrožavamo sve ostale”, zaključio je Barać.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare