Foto: Shutterstock

Kao što su na početku vakcinacije 2021. godine građani iz regiona dolazili da prime vakcinu protiv kovida 19 u Srbiji, tako sada srpski državljani odlaze u susedne zemlje da prime kao buster dozu novu bivalentnu vakcinu, koja još uvek nije dostupna u našoj zemlji. Među onima koji su u skorije vreme prešli granicu zbog vakcinacije je i epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović. On je u Hrvatskoj primio bivalentnu vakcinu.

Kako objašnjava za Danas, osim dokumenta za identifikaciju, strancima ništa više nije potrebno da bi se vakcinisali. Ipak, ne mogu svi primiti bivalentnu vakcinu.

„U Hrvatskoj nisu priznate ‘Sinofarm’ i ‘Sputnjik V’ vakcina. Takođe, da bi građani primili bivalentnu vakcinu potrebno je da prethodno imaju primljene dve ‘Fajzer’ vakcine. Ako imaju jednu, onda u Hrvatskoj mogu primiti ‘staru’ vakcinu, odnosno onu koja je pravljena protiv vuhanskog soja, a koja je dostupna i u Srbiji“, napominje profesor Radovanović.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dnevni list Danas uputio je u utorak pitanja o vakcinaciji stranaca u Hrvatskoj – Hrvatskom zavodu za javno zdravlje, u kome su nam kazali da su prosledili pitanja Ministarstvu zdravlja. Odgovore međutim nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Na sajtu Hrvatskog zavoda za javno zdravlje navodi se inače da „prema Odluci Vlade Republike Hrvatske, cijepiti se mogu i ….sve osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Republike Hrvatske“.

Takođe, svako ko želi da primi vakcinu može samo da dođe na vakcinalni punkt bez prethodne najave i zakazivanja.

U Hrvatskoj drugi buster je preporučen pre svega najstarijima, osobama koje borave u domovima za stare, obolelima od hroničnih bolesti, pacijentima koji su na imunosupresivnoj terapiji. Kako su nam međutim kazali novinari iz Hrvatske, četvrtu dozu mogu primiti svi koji su stariji od 18 godina.

Hrvatska je nabavila dve vrste bivalentnih vakcina. U pitanju su vakcine prilagođene novom omikron soju koje sadrže BA.1 podvarijanatu omikrona odnosno BA.4/5 podvarijantu omikrona.

Mediji prenose da je ovih vakcina stiglo do sada pola miliona ali da interesovanje građana za vakcinaciju skoro da ne postoji.

Podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazuju da je četvrtu dozu do sada primilo 40.000 građana Hrvatske što je oko jedan odsto stanovnika. Ovo je manje od trenutnog proseka na nivou EU – gde je 7,6 odsto stanovništva primilo drugi buster.

U Srbiji za sada ne postoje precizne informacije da li će i kada Srbija nabavljati nove vakcine.

Mediji su u sredu preneli da je Agencija za lekove registrovala bivalentu vakcinu protiv kovida koja sadrži podvarijantu BA.1.

„Registrovali smo jednu bivalentnu vakcinu protiv kovida 1, koja je i protiv omikron soja, i to protiv podvarijanti BA.1 i BA.2. Ne znam kada će da stigne u Srbiju, zavisi od toga kada će je proizvođač, čije ime neću da navodim i reklamiram, dostaviti tržištu, kada će sklopiti ugovor sa RFZO, odnosno sa Ministarstvom zdravlja“, rekao je direktor Infektivne klinike profesor Goran Stevanović, dodajući da vakcine koje su nam trenutno na raspolaganju same pružaju dovoljnu zaštitu i da ih treba iskoristiti a ne odlagati vakcinaciju i čekati da nam stigne nešto novo, još bolje.

Nove bivalentne vakcine proizvođača „Moderna“ i „Fajzer-Biontek“ odobrene su za upotrebu prvo u Americi a potom i u Evropi tokom leta.

Ubrzo je u zemljama EU počela velika kampanja za vakcinaciju četvrtom dozom. Oslanjanje na vakcinaciju trenutno je osnovna mera zaštite pre početka zime, i očekivanog novog talasa.

Trenutno Finska ima najveći procenat stanovništva koji je primio drugi buster – oko 17 odsto.

BONUS VIDEO: Korona – Koji je ovo talas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar