Zgrada Republickog geodetskog zavoda Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda, Darko Vučetić, je izjavio danas da su krajem prošle nedelje Republički geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja postigli dogovor o zajedničkoj inicijativi za predlog izmene zakona koji će pomoći građanima u rešavanju upisa Nepokretnosti u Katastar na osnovu stare i nepotpune dokumentacije na sistemski način.

Vučetić je podvukao da građani imaju veliki problem koji se pokazuje u katastru a pravi uzrok je u nepotpunoj ili lošoj dokumentaciji koja sprečava njihov upis a koji su nastali prilikom utvrđivanja prava od strane drugih organa dok Katastar radi registraciju.

“Inicijativa je pokušaj da se nagomilani problemi rešavaju brzo, efikasno I dobrovoljno. Veoma je važno to što izvršitelji izlaze na teren I utvrđuju istinu I činjenice na licu mesta jer ukoliko rešenje problema bude postavljeno tako da se rešava samo iz kancelarije, onda nastaje birokratija i pojava “fali ti jedan papir” što nema mnogo smisla jer da je dokumentacija kompletna I tačna ne bi ni bilo problema prilikom upisa u Katastar.” rekao je Vučetić I dodao da je Republički geodetski zavod prethodnih godina razgovarao I sa Javnobeležničkom komorom Srbije koja nije bila zainteresovana za učešće u rešavanju problema kao I sa Advokotskom komorom Beograda u okviru javne tribine koji su izrazili zainteresovanost jer bi zastupanje klijenata u ovakvom postupku bilo efikasnije i efektivnije. Istaknuta je I dobra saradnja između RGZ I izvršitelja u digitalnoj komunikaciji u prethodnom periodu.

Vučetić je takođe naglasio da je upravo stara dokumentacija o kojoj se govori u inicijativi i uzrok drugih problema kao što je falsifikovanje dokumentacije da je bilo dosta zloupotrebe čemu su podložni upravo stari dokumenti, dok se novi dokumenti nastali u “digitalnom svetu katastra” ne mogu falsifikovati budući da je sve digitalno i ostavlja digitalni trag. Nepokretnosti koji nisu u katastru I koji imaju problema sa starom dokumentacijom su deo neregulisanog sistema tržišta nepokretnosti koji je veliki rizik za građane.

„Prošle godine je neregulisano tržište vredelo 2,5 milijardi evra i ono je duplirano u odnosu na pre dve godine. Kupovina nepokretnosti sa neregulisanog sistema gde učestvuju I advokati I javni beležnici ali ne I Katastar, predstavlja veliki rizik za građane Srbije I gde država nema mehanizma da ih zaštiti“, kaže Vučetić i dodaje da je cilj inicijative upravo rešavanje takvih nepokretnosti i eliminacija neregulisanog sistema.

Kada je reč o trenutnoj situaciji na tržištu nepokretnosti, Vučetić kaže da se tržište nepokretnosti nakon naglog skoka prethodnih godina, sada stabilizuje i što se tiče broja transakcija,
ali i cena neporektnosti što je dobra vest za građane Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare