Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nevladina organizacija Građanske inicijative danas je, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, pozvala vlast u Srbiji da omogući građanima Srbije da budu informisani, kao i da slobodno i bez posledica iznose svoje stavove.

„Obaveza države je da obezbedi sve potrebne uslove kako bi novinari i mediji radili svoj posao u javnom interesu. Bez slobodnih novinara i medija nema slobodnih građana, ni demokratskog društva“, navodi organizacija Građanske inicijative i ukazuje da je od uvođenja vanrednog stanja zabeleženo 42 slučaja kršenja slobode izražavanja i informisanja u Srbiji.

Inicijative su dodale da je skoro trećina svih zabeleženih slučajeva kršenja ljudskih prava rezervisana za kršenje slobode informisanja i izražavanja.

Prema Građanskim inicijativama, trend sistemskog urušavanja medijskog pluralizma i gušenja kritičkih glasova se u periodu pandemije koronavirusa još više ubrzava.

„Položaj novinara u Srbiji je sve teži, politički i ekonomski pritisci na medije sve jači, bezbednost novinara je sve ugroženija, a prostor za istinito, slobodno i profesionalno novinarstvo se sve više sužava“, istakle su Građanske inicijative.

U saopštenju se dodaje da su vanredno stanje i pandemija jasno pokazali neizmeran značaj tačnog i objektivnog izveštavanja na lokalnom nivou, ali da su lokalni mediji i novinari u još težoj situaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar