Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon poziva Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 građanima da prijave inspekcijama nepoštovanje preventivnih mera, tokom prvih 24 sata Kontakt centru za republičke inspekcije stiglo je više od 100 prijava, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Građani se, kako se navodi, uglavnom žale na veći broj okupljenih u zatvorenom prostoru, nepoštovanje socijalne distance i nenošenje zaštitne opreme, na osnovu čega će nadležne inspekcije hitno postupiti.

Nepoštovanje preventivnih mera može se prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije, i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322.

„Jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija je jedinstveno upravno mesto za sve 44 inspekcije gde građani i privreda mogu da izjave sumnju u eventualnu zakonitost ili usklađenost sa pojedinim obavezujućim propisima. Operateri centra i analitičari predstavku obrađuju i prosleđuju nadležnoj inspekciji“, navodi Ministarstvo.

Kako se dodaje, osnivanje Kontakt centra za republičke inspekcije jedna je od planiranih aktivnosti u reformi sistema inspekcijskog nadzora.

Kontakt centar pokrenula je Vlada Republike Srbije u martu mesecu, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, Kancelarijom za IT i eUpravu i NALED-om i, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare