Foto: Shutterstock

Zagađenost vazduha u Boru, problem je sa kojim se građani svakodnevno sreću. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u Boru je, u toku maja meseca zabeleženo prekoračenje čestica sumpor-dioksida (SO2) od 14 sati i 4 dana na području merne stanice gradski park u samom centru grada.

Ovo prekoračenje je u aprili iznosilo 84 sata i 9 dana, u martu 38 sati i sedam dana, u februaru 43 sata i isti broj dana kao u martu. U januaru zagađenje trajalo 75 sati i rekordnih 17 dana, prekoračenog prisustva kako sumpor-dioksida (SO2) tako i azot-dioksida (NO2).

Građani Bora su u više navrata pozivali nadležne na odgovornost i tražili da makar budu obavešteni o intervalima u kojima je zagađenje najjače.

„Zagađenje je sve učestalije, i do sada se puštao samo sumpor-dioksid, ali sada se kroz oblake dima puštaju i mnoge druge štetne supstance. Ranije se zagađenje osećalo samo u centru grada, a sada se oseća i do okolnih sela. Jedan od glavnih problema je što ne znamo u kojim intervalima će biti zagađenje, da budemo oprezni i u tom periodu smanjimo izlazak iz kuća“, kaže za Nova.rs Vladimir Stojićević, jedan od inicijatora prethodnih protesta.

Građani ukazuju i na sve veći broj dece sa plućnim oboljenjima.

Foto: Shutterstock

„Sve i svašta se topi, a ništa se ne preduzima. Mnogo dece boluje od raznih plućnih bolesti, a te podatke kao građani nismo uspeli da dobijemo. Svakodnevno se pojavljuju ogromni oblaci dima u centru grada, moramo da zatvaramo prozore“, kaže Gordana Marinović.

Ogorčeni građani smatraju i da ekološka inspekcija ne radi svoj posao.

„Informacije o ogromnim prekoračenjima štetnih materija u vazduh, koje smo iznosili na protestima i u medijima, ne poriče nijedna državna institucija, to su zvanični i javni podaci. Ipak, svi ćute na trovanje Borana već drugu godinu, Zakoni ove zemlje se ne poštuju, ekološke inspekcije ne rade svoj posao“, kaže Irena Živković, jedna od inicijatora protesta građana.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine rekli su nam da su upoznati sa situacijom i da su u svim dosadašnjim nadzorima utvrdili nepravilnosti.

„Ministarstvo zaštite životne sredine od početka godine obavilo je 6 inspekcijskih nadzora u kompaniji ‘Zijin Bor Copper’, koja su za predmet imala nadzor u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti vazduha. Na osnovu nadzora utvrđene su nepravilnosti zbog kojih su podnete prijave za privredni prestup kod nadležnog tužilaštva. U okviru ovih prijava traženo je izricanje odgovarajuće novčane kazne, koju propisuje odgovarjući pravosudni organ“, kažu za Nova.rs iz resornog ministarstva.

Od same privatizacije nagadašnjeg RTB Bor podnete su dve prijave.

„Privatizacija kompanije izvršena  u drugoj polovini decembra 2018. godine. U toku prošle godine izvršeno je 16 inspekcijskih nadzora, nalagane su potrebne mere i  podneto su dve prijave za privredni prestup“, kažu u ministarstvu.

Zamenik generalnog direktora „Serbia Zijin Copper“ Dexi Ling na pitanje novinara o povećanom zagađenju od njihovog dolaska u RTB potvrdio da je izvor zagađenja topionica bakra, ali da se radi na rešavanju tog problema.

„Mi radimo na iznalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje ‘dimokotača? i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji i sav gas će ići u fabriuku sumporne kiseline“, rekao je novirnarima je Dexi Ling.

Na pitanje novinara zbog čega je država uložila veliki novac za novu topionicu koja je sada nefunkcionalna, Aleksandar Antić je prilikom posete Boru rekao da je topionica sagrađena za kapacitet proizvodnje 80.000 tona bakra godišnje, a da su planovi kineske kompanije da proizvede i do 250.000 tona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare