Foto: N1

Na beogradskoj adresi Crnotravska 4, na Banjici, na istoj katastarskoj parceli, registrovana su dva preduzeća, gotovo jednakog naziva, koja se bave istom delatnošću i upravljaju istom imovinom - sportskom dvoranom i bazenom.

Grad Beograd je u utorak 28. maja, kako piše N1, registrovao novo preduzeće: Sportsko-rekreativni centar Voždovac, na istom mestu gde uveliko posluje preduzeće Sportski centar Voždovac, u vlasništvu ove gradske opštine.

Osim istovetne adrese, dve firme imaju i istog direktora – Marka Rubežanovića.

I šifra delatnosti je ista – 93.11 delatnost sportskih objekata.

U Odluci o osnivanju novog preduzeća u vlasništvu Grada Beograda – Sportsko rekreativnog centra Voždovac, navodi se da će ono upravljati objektima koji se nalaze u Crnotravskoj ulici broj 4 i broj 4a, na katastarskoj parceli 11614/1. To je „zemljište pod zgradom, zgrada za sport i fizičku kulturu – sportska dvorana, pokriveni bazen i vezni deo, površine 11.986 kvadrata“.

Odluku o osnivanju potpisao je predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Upravo je Šapić u novembru prošle godine, prilikom obilaska SC Voždovac najavio da očekuje da 2024. počne rekonstrukcija bazena na Banjici, kao i samog Sportskog centra, te da će Grad Beograd preuzeti upravljanje nad tim objektom.

Nejasno je, međutim, šta će biti sa postojećim preduzećem – Sportskim centrom Voždovac, odnosno, da li će, kada i na koji način biti ugašeno.

Prema zvaničnim završnim računima „stari“ Sportski centar Voždovac je 2023. godinu završio sa gubitkom od 21,77 miliona dinara.

Godinu pre, takođe je u poslovne knjige upisao minus, i to od 19,03 miliona dinara.

Sportski centar Voždovac je, podsetimo, postao preduzeće (privredno društvo u formi d.o.o.) tek 2. marta 2020. godine – do tada je poslovao kao Ustanova sportski centar Voždovac.

Inače, ovo nije jedini bazen u Beogradu koji je, iz „opštinskih ruku“ prešao na Grad.

Kako je Grad preuzeo upravljanje bazenom „25. maj“

U avgustu 2019. je tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za N1 rekao da je grad preuzeo upravljanje bazenom „25. maj“ od opštine Stari grad jer opština, kako je rekao, nema novca da ulaže u bazen i vrati dugove koji iznose skoro milion evra.

Zato je Grad Beograd 2019. formirao novo preduzeće koje će upravljati bazenom „25. maj“, ali će dugovi, kako je tada rekao Vesić – ostati starom preduzeću „koje opština treba da likvidira“.

„Mi nismo krivi što su oni došli u dugove, što nisu plaćali ni struju, ni vodu, što nisu plaćali ni grejanje, a bilo je normalno da se plaća. Dugovi ostaju starim preduzećima i opštine treba da ih likvidiraju“, rekao je tada Vesić.

Privredno društvo „25. maj-Milan Gale Muškatirović“ d.o.o. Beograd-Stari Grad osnovano je 12. jula 2019.

„Staro“ preduzeće punog naziva „Javno preduzeće Rekreativno poslovni centar Milan Gale Muškatirović Beograd“, u vlasništvu Opštine Stari grad, iz registra APR je izbrisano tek 26. aprila 2023. godine i to kroz postupak prinudne likvidacije.

Naime, odmah po osnivanju novog preduzeća – „staro“ je prestalo da ispunjava svoju zakonsku obavezu i predaje završne račune Agenciji za privredne registre, pa je ona po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne likvidacije, nakon čega je preduzeće izbrisano iz registra APR.

Šta je bilo sa dugovima – nije poznato.

Šta je najavio Šapić za bazen na Banjici

Kada je 3. novembra 2023. godine Aleknsandar Šapić posetio SC Voždovac poručio je da će, „prvom prilikom, kada to bude formalno moguće, ovaj bazen preći u nadležnost Grada Beograda„.

„Problem u vezi sa ovim objektom mora sistemski da se rešava, odnosno da u potpunosti pređe pod upravu Grada Beograda. U tom slučaju imao bi isti status kao SC ’11. april’, SC ‘Milan Gale Muškatirović’ ili SC ‘ašmajdan’. Opštine jednostavno nemaju kapacitet za upravljanje bazenima jer su svi bazeni neprofitabilni. Najhitnije ćemo uraditi projekat rekonstrukcije i sanacije objekta u kojem se bazen nalazi jer ne smemo da dozvolimo da zatvoreni bazen SC ‘Voždovac’ ne radi duže vreme. Ne kažem to samo zbog Vaterpolo kluba ‘Partizan’, koji je simbol našeg i svetskog vaterpola, već i zbog svih ljudi koji žive u ovom delu grada“, rekao je Šapić 3. novembra 2023, preneo je Beoinfo.

Cilj je, kako je tada istakao, da se na Banjici čitav prostor od stadiona, sportske hale, teniskih terena i plivališta „konačno organizuje na kvalitetan način“.

„Mora da se napravi interna saobraćajnica sa trotoarima zbog bezbednosti dece, te da se uvede red kada je parkiranje automobila u pitanju. Očekujem da već sledeće godine imamo konkretna rešenja i početak radova, a na zadovoljstvo korisnika. Preciznije informacije ćemo imati kada se uradi prvo idejno rešenje, ali svakako će se raditi prioritetno, da bi deca imala gde da treniraju“, naveo je tada Šapić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare